perjantai 25. maaliskuuta 2016

Kristine Barnett: Ihmeellinen mieli

Amerikkalaisen äidin kirjoittama kirja autistisesta pojastaan Jacobista eli Jakesta. Kun aloitin lukemisen, tuskailin kirjan kömpelöä kieltä. Paikoin vaikutti kuin kirja olisi käännetty Google-kääntäjällä. Erityisesti verbiketjut ontuvat pahasti. 

Kristine kertoo perheen elämästä ja Jaken elämästä. Jake oli ensimmäisen vuotensa tavallinen vauva, mutta muuttui sitten autistiseksi. Lukijana mietin kyllä, oliko kyse lainkaan autismista, vai pitkästyikö Jake jo parivuotiaana. Kristine vaikuttaa kirjan perusteella uskomattomalta puurtajalta, joka kuntouttaa kaikki kulmakunnan autistit tuotapikaa ihmeellisillä taidoillaan. 

Jake osoittautuu ilmiömaisen lahjakkaaksi matematiikassa ja astronomiassa. 11-vuotiaana äiti hankkii hänelle paikan yliopistosta, koska poika ei halua muuta kuin laskea. En viitsi paljastaa kirjan sisältöä, koska tämä kannattaa jokaisen lukea itse. Kerron vain, että Jake sai jo 12-vuotiaana älykkyysosamäärätestistä täydet pisteet. Hänen älykkyysosamääräänsä ei voida laskea, koska asteikko ei anna sen ikäiselle enempää kuin 170 älykkyysosämääräksi. Hän on myös ratkaissut sen tasoisia matemaattisia arvoituksia, että olisi oikeutettu Nobelin palkintoehdokkaaksi.

Jäin miettimään, toimisiko tämä Suomessa. Enpä usko, että neljänneltä luokalta voisi siirtyä suoraan yliopistoon. Ainakin pitäisi varmaan tenttiä väliinjäävät luokat. Suomalainen koulujärjestelmä ei muutenkaan suosi erityisiä lahjakkuuksia, mistä olen muuten kirjoittanut erityispedagogiikan kandintyönikin. Aihe siis kiinnostaa minua :).

Alkuun kirja siis tympi huonon suomen kielen takia. Luin sen loppuun yötä myöten puoli kahteen asti. Kun suljin kirjan, ajattelin: O M G. Isolla. Vaikuttava lukukokemus.

Suosittelen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti