perjantai 31. heinäkuuta 2020

Émile Zola: Nana

Myönnettäköön, että nyt ovat viimeiset ja hankalimmat kohdat Helmet-lukuhaasteesta täytettävänä. Varsinaista keräilyerää. Nämä ovat niitä kohtia, joita ei onnistu täyttämään niillä kirjoilla, joita yleensä luen. Koska kuitenkin haluan saada haasteen täyteen, pyin nämä kirjat läpi. Olen asettanut ehdoksi haasteen täyttämiselle, että saman kirjan saa laittaa aina vain yhteen kohtaan.

Kirjallisuuden opintoja suorittaessani lukemistoon kuului Zolan Ansa, josta vaikutuin syvästi. Ansa on hyvin realistinen kertomus Pariisin köyhälistön elämästä kurjuudessa. Pesulakohtaukset ovat hyvin elävästi kerrottuja. Valitettavasti Nana ei mielestäni yllä samalle tasolle.

Nanan alkuperäisteos on ilmestynyt ensi kerran 1880. Kirja sijoittuu teatterimaailmaan, joka ei minua järin kiinnosta. Nana on nuori prostituoitu ja näyttelijätär, jota kaikki miehet enemmän tai vähemmän himoitsevat. Nana jakelee avujaan kelle milloinkin haluaa.

Kirjassa on valtavasti henkilöitä, ja kaikki pyrkivät hyötymään toisistaan. Kaikki keskinäiset suhteet, jopa avioliitot, perustuvat siihen, että henkilö yrittää hyötyä vastapuolesta jotenkin. Suhteet ovat hyvin avoimia ja käymistilassa, kun aina etsitään parempaa saalista. Ainoastaan Nanan ja nuoren Georgesin suhde saattaa olla jopa aitoa rakkautta. Toki Nana senkin aikana antautuu myös muille.

Kirjan kuvaus on hyvin elävää, ja teatterin hälyn ja ihmisten äänet pystyy melkein kuulemaan.

Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen kohtaan 26: kirjailijan sukunimi alkaa kirjaimella X, Y, Z, Å. Ä tai Ö.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti