perjantai 3. heinäkuuta 2020

Camilla Sten: Kadonnut kylä

Camilla Sten on suositun ruotsalaisdekkaristi Viveca Stenin tytär, eikä ole omena kauas puusta pudonnut.

Kadonnut kylä kertoo viidestä nuoresta aikuisesta, jotka lähtevät tutkimaan 1950-luvulla yllättäen tyhjentynyttä kylää. Kukaan ei tiedä, minne kylän 900 asukasta tuolloin katosivat. Kylä on saanut raunioitua autiona siitä saakka, eikä sinne edes johda kunnon tietä. Yksi nuorista on yhden entisen kyläläisen lapsenlapsi, jonka isoäiti oli jo katoamisaikaan muuttanut kotoaan suurempaan kaupunkiin. Hänellä on suunnitelmissaan tehdä elokuva, jossa selvitellään asukkaiden kohtaloa.

Kirjan nimi on sikäli harhaanjohtava, että kylä itsessään ei kadonnut mihinkään. Vain kyläläiset katosivat.

Kylässä tapahtuu tietenkin jännittäviä ja kauhistuttavia asioita, ja osalle nuorista käy kalpaten. Kirjassa liikutaan nykyajan lisäksi menneessä ajassa, jonka tapahtumia kerrotaan isoäidin perheen näkökulmasta. Tallella on myös isoäidin pikkusiskoltaan saamia kirjeitä, joita on kirjassa välilukuina. Vähä vähältä kokonaisuus alkaa rakentua.

Kirja vaikuttaa paikoin nuorille aikuisille kirjoitetulta eli YA-lajityypin edustajalta. Se johtuu ehkä siitä, että kirjoittaja on vielä alle kolmikymppinen sekä siitä, että hän on aiemmin kirjoittanut nuortenkirjoja. Hyvin jaksoi aikuinenkin sen kuitenkin lukea.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti