perjantai 7. huhtikuuta 2023

Ninni Schulman: Juhlimaan tulkaa

Juhlimaan tulkaa on Ninni Schulmanin Hagfors-sarjan seitsemäs osa. Sarjan aiemmat osat ovat Tyttö lumisateessa, Poika joka ei itke, Vastaa jos kuulet, Älä kerro kenellekään, Tervetuloa kotiin ja Kun kellot seisahtuvat. Lisäksi Schulman on kirjoittanut omaelämäkerrallisen Tyttölapsi nro 291.

Juhlimaan tulkaa on takakannen mukaan Hagfors-sarjan viimeinen osa. En olisi halunnut tietää. Olisi jännittävämpää, jos tieto paljastuisi kirjan lopussa. Pysäyttävin sarjan loppu, jonka olen lukenut, on Anne Holtin kirjassa Kuollut kulma. Se tekee heti selväksi, että Inger Johanne Vik -sarja ei voi jatkua. Valitettavasti Schulmanin sarjan päättymiseen ei liity mitään dramatiikkaa. Asiat paketoidaan ja elämä jatkuu Hagforsissa.

Hagfors-sarjan keskeiset henkilöt ovat toimittaja Magdalena Hansson sekä poliisit Petra Wilander ja Christer Berglund. Harmi, että sarja päättyy, kun kaikki ovat saaneet elämänsä jonkinlaiseen järjestykseen. Kun henkilöt ovat tulleet tutuiksi, olisi mukava seurata heidän elämäänsä ilman jatkuvaa kuohuntaa kunkin yksityiselämässä.

Kirjassa on pari kummallista sanaa, jotka lienevät kääntäjän omaa keksintöä. Suomen kielessä en ole ennen kuullut kumpaakaan käytettävänä. Biskvi lienee keksi tai leivonnainen, griljeerattu grillattu.

Juhlimaan tulkaa on paksunpuoleinen. Tynningin pariskunnan aikuiset lapset ovat perheineen tulossa joulunviettoon kotiseudulleen, kun pariskunta löytyykin kuolleena. Tapauksen selvittely on joulunpyhien takia hidasta, ja siihen liittyy paljon paikallisia. Pituudestaan huolimatta kirja ei kaipaa tiivistämistä, sillä murhatutkimuksen lisäksi siinä puidaan kaikkien poliisien perhesuhteet perinpohjin. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti