lauantai 26. maaliskuuta 2022

Ninni Schulman: Kun kellot seisahtuvat

Kun kellot seisahtuvat on jo kuudes Ninni Schulmanin dekkari, jonka pääosissa ovat toimittaja Magdalena Hansson ja poliisit Petra Wilander ja Christer Berglund. Vaikka olen pitänyt sarjan kaikista kirjoista, olen aiemmin valittanut mm. siitä, että Schulmanin henkilöt ovat kovin mieleenpainumattomia (Älä kerro kenellekään). Siitäkin olen valittanut edellisen kirjan kohdalla, että kirjailija ei viitsi briiffata yhtään aiemmista tapahtumista (Tervetuloa kotiin). Jos et muista, et muista. 

Mitä lienee tapahtunut, kun nyt asiat ovat toisin. Keskeiset asiat, kuten Petran sairaus tai Nilsin alkuperä, palautetaan mieliin. Toimittaja Magdalena Hansson on vahvasti pääroolissa ja saa sen verran syvyyttä, että muistan hänet ehkä ensi kerrallakin. Mammanpoika Christer on vihdoinkin pääsemässä mammanpojan roolistaan. 

Kirjassa mainitaan 1700-luvulla elänyt kelloseppä Johan Tinglöf, joka on oikeastikin ollut olemassa. Hän tuo kirjaan ripauksen yliluonnollisuutta. 

Tutustuin ensi kertaa termiin kiertolaissuku, joka mainitaan kirjassa. Oli niin erikoinen ja mielenkiintoinen termi, että piti googlettaa. Kiertolaiset tai Skandinavian kiertolaiset, kuten heitä myös kutsutaan, ovat Ruotsissa ja Norjassa asuva ihmisryhmä, joita kutsutaan myös tattareiksi. Kiertolaisia pidetään romaneihin kuuluvana, joskaan heidän alkuperästään ei ole varmuutta. Kiertolaisia on olemassa tänäkin päivänä. 

Nuoria ihmisiä kuolee, ja poliisikin on ymmällään. Kaikki kuolleet nuoret tuntevat toisensa, koska kukapa ei pikkukaupungissa tuntisi. Magdalena Hansson, joka voi huonosti ja hädin tuskin jaksaa tehdä työnsä, saa kuitenkin oivalluksen syyllisestä. 

Pidin tästäkin Schulmanin kirjasta. Erityismaininta sille, että lopussa käydään vielä keskeisten henkilöiden senhetkiset tunnelmat läpi. 
2 kommenttia:

  1. Tämäpä kuulostaa hyvältä kirjalta! Tykkään yliluonnollisuusaspektista kirjoissa, joten tämä voisi olla minua varten.

    VastaaPoista
  2. Siitä sitten vaan lukemaan! Kannattaa lukea koko sarja, jos ei ole entuudestaan tuttu.

    VastaaPoista