maanantai 28. maaliskuuta 2022

Mikael Viima: Verijälki

Tuore rikoskirjailija Mikael Viima on sarjarikollisten profiloinnista väitellyt psykologian tohtori. Hänellä lienee siis lähdemateriaalia rikoskirjoihin riittämiin. Verijälki aloittaa uuden todellisiin rikoksiin pohjautuvien rikostarinoiden sarjan.

Kirjan minäkertoja on väkivaltarikosten tutkija Aarni Susi, joka on tilapäisesti kadottanut muistinsa lomamatkallaan. Vähitellen menneitä palautuu mieleen vähän kerrallaan. Aarni Susi muistelee niin omaa elämäänsä kuin työasioitakin. Samalla ratkeaa tapetun miehen arvoitus. 

Alussa kirja tuntuu hengästyttävältä. Aarni Susi ajattelee nopeasti. Lukija ei tahdo pysyä perässä. Aarni Susi on aika mielenkiintoinen tyyppi, jonka elämässä on tapahtunut ikäviä asioita. Ne Aarni yrittää pitää poissa mielestä jatkuvalla työnteolla. Muita keskeisiä henkilöitä ovat Aarnin työpari Otso ja esihenkilö Seija.

Kirjailija esittelee mielellään Helsinki-tuntemustaan ja välillä kirja onkin loputonta katujen tai radanvarren lähiöiden luettelua. Vähempikin olisi ehkä riittänyt.

Tämä on nyt toinen lukemani kirja peräkkäin, jossa on minäkertoja. Minäkertoja tekee kirjasta aika puuduttavan. Kertojan rooli antaa päähenkilölle mahtipontisen aseman. Hän voi kertoa mitä vaan, eikä kukaan voi sitä kyseenalaistaa. 

Joka tapauksessa, antamastani kritiikistä huolimatta, Aarni Susi -sarja vaikuttaa kiinnostavalta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti