sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Ann Cleeves: Haikaran valitus

Yhdeksänosaisen Shetlanti-sarjan jälkeen on Cleevesiltä saatu jälleen uusi, tällä kertaa Devonin jokisuistoon sijoittuva Kahden joen välissä -sarja. Vera Stanhope -sarja minulla onkin vielä lukematta. Silti tartuin uuteen sarjaan. Sen ensimmäinen osa, Lokin huuto, oli kiinnostava. 

Haikaran valituksessa jatketaan rikoskomisario Matthew Vennin taustan ruotimista. Kirjassa pomppaa erityisesti esiin se, mitä ei sanota. Kaikki ovat englantilaisen pidättyväisiä ja kohteliaita, ja mielipiteet ja ajatukset pidetään omana tietonaan. Venn tuntuu olevan hyvin epävarma puolisonsa ajatuksista, jopa siinä määrin, että ihmetyttää, miten he ovat koskaan päätyneet yhteen asumaan. 

Kirjassa kyllä tapahtuu paljonkin, useampia murhia. Kuitenkin sen lukeminen etenee hyvin hitaasti, koska suurin osa tekstistä on paikkojen tai toiminnan kuvailua. Eri luvuissa tapahtumia tarkastellaan eri henkilöiden näkökulmasta, Matthewin tai hänen alaistensa Jenin tai Rossin. Kaikkein hengettömin, hajuttomin ja mauttomin heistä on Matthew. Kukaan keskeisistä poliiseista ei tunnu arvostavan toisiaan kitkeristä ajatuksista päätellen. Niitä ei kuitenkaan lausuta ääneen.

Loppuratkaisu on yllättävä. Juuri tätä henkilöä en tullut hetkeäkään ajatelleeksi syyllisenä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti