lauantai 31. joulukuuta 2022

Louise Penny: Murhan alkusointu

Olen huomannut kivaksi tavaksi kirjata ylös ajatuksia samalla, kun luen kirjaa. Jos kirja on pitkä ja lukemiseen kuluu monta päivää, ehtivät kirjan alkupään ajatukset unohtua, kun pääsee loppuun. Kuitenkin alussa tulee usein hyviä ajatuksia, jotka valitettavasti unohdan tyystin, jos en pane niitä ylös.

Murhan alkusointua lukiessa tulee heti alussa ajatelleeksi, että luostareiden ja gregoriaanisen kirkkomusiikin on toden totta oltava kirjailijan kiinnostuksen kohteita, koska ei tällaista aihepiiriä muuten jaksaisi tutkia. Kirja poikkeaa aiemmista Armand Gamache -kirjoista, koska nyt ei käydä lähelläkään Three Pinesin kylää, vaan kaikki tapahtuu suljetussa luostarissa kaukana muusta maailmasta. Paikalla on ylikomisario Gamachen ja komisario Beauvoirin lisäksi vain 24 munkkia. 

Koska luostarissa ollaan, kaikki ovat veljiä. On Frère Antoine, Frère Mathieu ja monia muita. Lukiessa kilkattaa mielessä tuttu lastenlaulu "Frère Jacques, Frère Jacques, dormez-vous, dormez-vous..." ja kuinka ollakaan, kirjan puolivälissä se mainitaankin. On myös pakko käydä Youtubessa kuuntelemassa pätkä gregoriaanista kirkkomusiikkia muistin virkistykseksi. 

Komisario Beauvoirin karkea kielenkäyttö pistää silmään muuten hienostuneessa ympäristössä ja seurassa. En muista aiemmin kiinnittäneeni siihen niin paljon huomiota. Liekö kääntäjä vaihtunut, eli aiemmin sanasto on käännetty eri tavalla, vai onko Beauvoir muuttunut karkeammaksi, ken tietää. 

Vaikka kirja on paksu ja tapahtumapaikka pieni ja suljettu, sujuu lukeminen sutjakasti. Munkkien ja poliisien ajatustenvaihto on tehty äärettömän kiinnostavaksi. Armand Gamache toimintatapoineen tuo tässä kirjassa mieleen Hercule Poirotin. Ympäristön kuvaus onnistuu täydellisesti ja se vaikuttaa erittäin kiehtovalta. 

Kirjan loppu ei ole yhtä miellyttävä kuin muu kirja, ja se antaa ymmärtää, että jatkoa seuraa. Armand Gamache -sarjan aiemmat kirjat ovat: Naivistin kuolema, Kylmän kosketus, Kuukausista julmin, Kiveen hakattu kuolema, Kuolettava kertomus, Kuolleet haudoissaan ja Petollinen valo
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti