perjantai 12. elokuuta 2022

Kaisa Ikola: Oikein nurin

Kirja kertoo hanketyöntekijä Annista, joka on parhaillaan mukana KÄNÄ-hankkeessa, joka pyrkii tekemään käsityöyrittäjät näkyviksi. Anni itse ei ole koskaan osannut tehdä käsitöitä, joten hän ei tunne hanketta kovin läheiseksi itselleen. 

Anni asuu avoliitossa Jaakon kanssa. Jaakko on rakennusyrittäjä, joka tekee pitkää päivää. Anni tunteekin usein itsensä yksinäiseksi, kunnes hän löytää netistä käsityöblogit. 

Kirja on julkaistu vuosina 2011 ja 2020, mutta se kertoo 2000-luvun alkuvuosista, jolloin käsityöblogit ja Yahoo-yhteisöt elivät parhaita aikojaan. Ajasta ennen Instagramia ja sosiaalista mediaa siis. Silloin keskusteltiin sähköpostilistojen ja chattien kautta nettituttavien kanssa. 

2000-luvun alun aktiiviselle neulojalle ja bloggaajalle kirja onkin aikamatka menneisyyteen. Kirja tulvii neulomiseen liittyviä termejä ja yhteisöjä, jotka palautuvat lukiessa mieleen, samoin pääkaupungin senaikaiset kivijalkaliikkeet. Myös lankamerkit ja -laadut tulvivat mieleen. 

Oikein nurin painottuu niin vahvasti käsitöihin, että niistä kiinnostumattomalle se ei anna oikeastaan mitään. Paksuhkon kirjan loppu jää auki, mikä on aina ärsyttävää. Vaikka kirjassa ei tapahdu Annin arkea kummempaa, on se sujuvaa tekstiä ja käsityöihmiselle kiinnostavaa luettavaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti