keskiviikko 7. kesäkuuta 2023

Erik Axl Sund: Väärä aika

Nimen Erik Axl Sund takana piileksivät Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist. Väärä aika on parivaljakon toisen trilogian kolmas osa. Sen aiemmat osat ovat Lasiruumiit ja Nukkemestari. Ennen tätä trilogiaa Sundilta ilmestyi Varistyttö-trilogia, jonka osat ovat Varistyttö, Unissakulkija ja Varjojen huone

Lasiruumiit ilmestyi suomen kielellä 2015 ja jatko-osa Nukkemestari 2020. Taas on vierähtänyt kolme vuotta, enkä muista aiemmista tapahtumista mitään. Niinpä en lähde sen enempää keskeisiä poliisihenkilöitä tarkastelemaan. 

Väärä aika on saanut mediassa paljon positiivista huomiota. Se on myös voittanut Ruotsin dekkariakatemian parhaan rikosromaanin palkinnon 2022. Valitettavasti kirjan hienous ei ihan tavoittanut minua. Osa kirjan saaamasta nosteesta johtunee oman sukupuolen tunnistamiseen liittyvästä ajankohtaisesta teemasta. 

Väärässä ajassa liikutaan kahdella aikatasolla: nykyajassa sekä 1800-luvulla nuoren pohjoisruotsalaisen tytön päiväkirjojen kautta. Stinan päiväkirjat tuo nykyaikaan kuuluisa, kuolemanrajakokemuksista kiinnostunut kirjailija. Väärä aika alkaa kuitenkin ihan muista asioista, tavanomaisesta ampumatapauksesta. Vasta aivan kirjan lopussa ymmärsin, miten alun tapahtumat liittyvät myöhempiin tapahtumiin. Lopussa kaikelle löytyy myös luonnollinen selitys. 

Kirjan tapahtumat eri aikakerrostumissa vaikuttavat yhtä aikaa vääriltä ja luonnollisilta, kuin Stephen Kigin kirjoissa ikään. Kirja oli tavattoman hidas lukea, koska se vaati keskittymistä. Lukija pyrkii tietenkin etsimään yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia, sekä selittämään tapahtumia mielessään. Kirjallisena tehokeinona sanoista puuttuu kirjaimia, niiden tilalla on tyhjä aukko. Se ei varsinaisesti hidastanut lukemista, paitsi kun puuttuvan kirjaimen takia sanan alkutavusta muodostui merkityksellinen sana (esim. vai utelma). Aika usein kirjaimia puuttui v-kirjaimella alkavista sanoista. Mitää helppoa logiikkaa kirjainten puuttumiseen en kuitenkaan keksinyt, enkä jaksanut sitä kovin paljon miettiäkään. 

Keskinkertainen tarina puettuna eriskummalliseen asuun. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti