maanantai 25. heinäkuuta 2022

Saija Kuusela: Katse

Uuden dekkarisarjan aloituskirja. Vaikka kirjailija on suomalainen ja asuukin Suomessa, on kirjan tapahtumapaikkana pohjoisnorjalainen kylä tunturien ja jäätiköiden keskellä. Mielenkiintoinen valinta.

Nea Guttorm on ylikonstaapeli, joka on aiemmin työskennellyt keskusrikospoliisin profiloijana Oslossa, mutta muuttanut äskettäin takaisin pohjoiseen lähelle kotiseutuaan. Ei sentään kotikyläänsä, kuten niin monissa muissa viimeaikaisissa lukemissani kirjoissa.

Nealla on kyky, jota hän peittelee ja joka on pysynyt piilossa hänen asuessaan Oslossa. Pohjoisessa puoliksi saamelaisen Nean taito aistia tulevia tapahtumia ja nähdä asioita, joita muut eivät näe, palaa voimakkaana takaisin. Kovin stereotyyppistä antaa saamelaistaustaiselle tällainen kyky.

En ihmeemmin pidä tällaisista yliluonnollisuuksista. Onneksi kirjassa on paljon tavanomaistakin poliisitutkintaa ja ihmissuhteisiin liittyvää kuhinaa. 

Kirja lähtee käyntiin hyvin jähmeästi. Päähenkilöllä on paljon ongelmia ja niiden lyöminen pöytään heti kättelyssä tekee juonesta koukeroisen. Vähitellen henkilöt tulevat tutummiksi ja juonta on helpompi seurata. Varsinaista kohokohtaa juonessa ei tullut. 
1 kommentti:

  1. Minua taas tämä yliluonnollisuusaspekti vähän kiinnostaa. Saa nähdä, tuleeko luettua.

    VastaaPoista