torstai 1. syyskuuta 2022

Marja-Leena Tiainen: Suoraa saumaa ja siksakkia

Suoraa saumaa ja siksakkia on itsenäinen jatko-osa kirjalle Kulmakaupan naiset. Tuttuja nimiä esiintyy vain muutama, eivätkä he nouse keskeisiin rooleihin. 

Tällä kertaa naiset työskentelevät kuopiolaisessa muotiliikkeessä 1960-luvun lopulla. Ajankuvaus onkin kirjan parhainta antia. Ei-toivotun raskauden ehkäisy on yksi kirjan teemoista. Talvi- ja jatkosodasta ei ole kirjan tapahtuma-aikaan vielä kovinkaan kauaa, niinpä sotavammat ja sotalapset ovat arkisia teemoja. Kirjassa vilahtaa myös jo unohtunut instituutio, Joulumerkkikoti. 

Kirja keskittyy Hilkan elämän ympärille. Hilkka työskentelee ompelijana muotiliikkeessä. Hän on jäänyt leskeksi muutamaa vuotta aiemmin. Hilkalla on kaksi lasta, lukiolainen Annukka ja kauppaopistossa opiskeleva Pauli, joka on saanut kuuluisuutta mäkihyppääjänä. Lapset tuottavat jatkuvaa huolta Hilkalle, joka toivoisi lapsilleen parempaa elämää kuin itselleen. 

Toisinaan Hilkka huomaa itsekin olevansa kovin ahdasmielinen, ja miettii, onko se kotikasvatuksensa tulos. Mistään seksiin liittyvästä Hilkka ei kykene puhumaan, hädin tuskin edes kuuntelemaan. Hilkkaa vaivaa myös puolison kuoltua läheisen ystävän puuttuminen, sellaisen, jolle voisi kertoa kaikesta. 

Hilkka ikätovereineen on suunnilleen samaa ikäluokkaa kuin omat isovanhempani olivat. Kirja onkin mielenkiintoinen ajankuvaus heidän aikuisuudestaan. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti