torstai 8. syyskuuta 2022

Anne Holt: Hyytävä kosto

Hyytävä kosto on kahdeskymmenes Anne Holtin kirja, jonka olen lukenut. Käsittääkseni olen lukenut kaikki häneltä suomennetut kirjat. Ensimmäisissä kirjoissa sankarittarena on poliisi Hanne Williamsen, sitten rinnalle tulee Inger Johanne Vik, myöhemmin Hanne palaa kuvioihin ja uusimmissa päähenkilönä ei olekaan poliisi, vaan entinen maajoukkuekäsipalloilija ja asianajaja, nykyinen yksityisetsivä Selma Falck. Kuitenkin tässä uusimmassa kirjassakin viitataan Hanne Williamseniin. 

Sanottakoon vielä aiemmista kirjoista sen verran, että koskaan en ole niin yllättävää ja pysäyttävää loppua nähnyt, kuin kirjassa Kuollut kulma. Muistan yhä, kuinka luin viimeisen sivun uudelleen varmistaakseni, että ymmärsinkö varmasti oikein. Ja muistan sen tunnekuohun, minkä se herätti. 

Hyytävä kosto on Selma Falck -sarjan kolmas kirja. Ensimmäisestä, nimeltään Kuolematon kunnia, pidin kovasti. Sen sijaan edellinen osa, Jäinen painajainen, oli hienoinen pettymys. Siinä Selma Falck osoittautuu uskomattomaksi ihmenaiseksi, ja kirjassa on aivan liikaa poliittista jargonia. Tartuin siksi varauksella tähän uusimpaan kirjaan. 

Suotta emmin: Hyytävä kosto on oikein hyvä ja mukaansa tempaava kirja. Oikeastaan siinä ei kovin kummallisia asioita tapahdu. Selma Falckin ollessa kahvilla ystävättäriensä kanssa sala-ampuja ampuu yhden heistä. Selma alkaa tietysti selvittää tapahtunutta tahollaan, poliisin tutkimusten rinnalla. Pari muutakin ihmistä kuolee, mutta Selma on selvittelyssä tietenkin koko ajan poliisin edellä. 

Kirjan henkilöt eivät ole niin kiinnostavia kuin Hanne Williamsen -sarjan kirjoissa, ja he jäävät etäisiksi ja irrallisiksi. Samanlaista imua ei uusissa kirjoissa valitettavasti ole, kuin alkupään kirjoissa. Ainakaan minä en tästä kirjasta liiemmin innostunut. 
1 kommentti:

  1. Anne Holt kirjoittaa huikean hyviä ja laadukkaita dekkareita. Olen nykyisin koukussa Selma Falck-dekkareihin. Kakkososa oli huippuhyvä. Tykkäsin just siitä, miten hyvin Selma pärjäsi ikävissä olosuhteissa.
    Huomasitko, että Hanne mainittiin Hyytävän koston yhdessä kohdassa?

    VastaaPoista