tiistai 16. toukokuuta 2023

Alviina Alametsä & Linda-Maria Roine: Koulumustelmat – kiusaaminen on väkivaltaa

Alviina Alametsä selvisi 15-vuotiaana yläkoululaisena hengissä Jokelan koulusurmasta. Samaan aikaan Linda-Maria Roinetta kiusattiin rankasti koulussa, ja hän haaveili ampuvansa kiusaajat. Nykyään Alametsä toimii europarlamentaarikkona ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna. Roine on rap-artisti nimeltä Mercedes Bentso. 

Kirja perustuu molempien kirjoittajien omakohtaiseen kokemukseen koulukiusaamisesta ja sen jättämistä jäljistä – koulumustelmista. Koulukiusaamiseen puuttumisesta on kirjoitettu monia oppaita. Myös romaaneissa koulukiusaamisteema on tuttu ja käytetty. Viimeisimpänä julkisuutta saaneena lienee Iida Rauman Finlandia-voittaja Hävitys

Koulumustelmissa kertojina toimivat sekä Alametsä että Roine omissa luvuissaan. Välissä on tietopitoisempia lukuja, joissa teksti perustuu lähdekirjallisuuteen. Asiantuntijoiden teemoja toistetaan tässäkin kirjassa. Kirjoittajien omat kokemukset tuovat kuitenkin lisämausteensa kuluneisiin kiusaamiseen liittyviin fraaseihin. Alametsä on hakeutunut päättäjäksi voidakseen parantaa nuorten mielenterveyspalveluita ja on jossain määrin onnistunutkin siinä luotuaan Helsinkiin avoimia Mieppi-mielenterveysklinikoita, joihin pääsee jonottamatta ja joissa on mahdollisuus saada muutama kerta ilmaista lyhytterapiaa. 

Alametsän ja Roineen muisteloihin perustuvissa luvuissa näkyy kirjoittajien kirjallinen kokemattomuus. Tekstissä hypitään asiasta toiseen ja palataan takaisin. Nämä luvut ovat enemmän tajunnanvirtaa kuin jäsenneltyjä kokonaisuuksia. Kirjan kaikki luvut ovat kohtalaisen lyhyitä ja teksti on helppolukuista. Ehdin jo miettiä, että kirja voisi sopia nuorille aikuisille vertaistueksi. Peruin kuitenkin ajatukseni, kun pidemmälle luettuani ymmärsin Roineen ihannoineen Pekka-Eric Auvista ja ehkä hieman samaistuneenkin häneen. Roinekin haaveili tekevänsä selvää kiusaajista ampumalla heidät. Roine kertoo myös kihlatustaan Jannesta, joka on tehnyt kaksi murhaa. 

Kirja jätti hämmentyneen olon. Sisältö on hajanainen tutkitun tiedon, omien kokemusten ja ihanteiden sekamelska. Vahvasti käy kuitenkin ilmi, että koulukiusaaminen ja sen seuraukset jättävät jäljet kaikkiin asianosaisiin. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti