keskiviikko 10. toukokuuta 2023

Yrsa Sigurđardóttir: Hiljaisuus

Yrsa Sigurđardóttirilta on aiemmin suomennettu teokset Kolmas merkki, Perimä, Pyörre, Synninpäästö, Syvyys ja Nukke. Kolmas merkki on itsenäinen teos, muut kirjat kuuluvat Freyja ja Huldar -sarjaan. 

Ensimmäisen luvun nimi on 11 vuotta sitten, toinen luku on 5 kuukautta aiemmin ja kolmannesta eteenpäin luvun nimi on Nyt ja jatkossa viikonpäivä. Hämmennystä herätti, liittyykö 5 kuukautta aiemmin yhdentoista vuoden takaisiin tapahtumiin vai nykyhetkeen. Päättelin, että se liittyy nykyhetkeen.

Tässä kirjassa esiintyy aika paljon henkilöitä ohimennen, ja myöhemmin jouduin selaamaan takaisinpäin tarkentamaan muistikuviani, millaiseen asiaan nimi liittyikään. Kirja kannattaisikin lukea yhdellä istumalla, niin asiat pysyvät tuoreina mielessä. 

Aiemmin lastensuojelussa työskennellyt Freyja on siirtynyt poliisia avustavaksi psykologiksi. Syyt jäivät minulle hämärän peittoon. Ehkä niistä mainittiin edellisessä kirjassa, en muista. Freyja työskentelee nyt siis samalla osastolla Huldarin ja hänen pomonsa Erlan kanssa. Freyjalla ja Huldarilla on häilyvä suhde, johon liittyy tapaamisia lähinnä vuoteessa. Erla sen sijaan on tukevasti raskaana, eikä kukaan tunnu tietävän tulevan lapsen isää. Erla puolestaan ei halua puhua koko asiasta halaistua sanaa. 

Auton takakontista löytyneiden ruumiinosien myötä tutkinnassa joudutaan palaamaan kymmenen vuoden taakse, jolloin eräältä pariskunnalta katosi pikkuvauva. Lukijan sekoittamiseksi sopivan ikäisiä lapsia suorastaan vilisee. 

Sigurđardóttirilla on taito kirjoittaa kiinnostavasti arkisista henkilöistään. 


2 kommenttia: