torstai 27. kesäkuuta 2024

Alex Hay: Taloudenhoitajat

Taloudenhoitajat on ihan erilainen kirja kuin kuvittelin. Ajattelin sen kertovan kahden kerroksen väestä aikaan, jolloin sellaista vielä oli. Kertoohan se, mutta kirjassa on selkeä alusta loppuun ulottuva juoni, jossa palvelusväki pyrkii ottamaan sen, mikä sille kuuluu. 

Hienon Park Lanen taloudenhoitaja rouva King irtisanotaan, mikä johtaa kummallisiin tapahtumiin. Talon isäntä on kuollut, ja taloa emännöi hänen tyttärensä. Palvelusväkeä on suunnattoman paljon. Talon emäntä päättää järjestää suuret tanssiaiset päästäkseen piireihin, ja samaan aikaan alkaa rouva King suunnitella talon ryöstämistä. Suunnitelma on kerrassaan huikea ja sisältää muun muassa kameleita ja Niilin. 

Kirjassa kuvataan hyvin köyhän palvelusväen ja muiden työläisten elämää viime vuosisadan alkupuolen Lontoossa. Elämä ei ollut helppoa, ja pieniltä rikoksilta suljettiin silmät. Kuitenkin riittävän paha rikos saa ihmiset toimeentumaan. Kirjan aikajana on rajattu parin viikon sisään, mikä tekee kertomuksesta hyvin intensiivisen. 

Suomentanut Risto Mikkonen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti