maanantai 13. toukokuuta 2024

Camilla Grebe & Åsa Träff: Ennen kuolemaasi

Ennen kuolemaasi on kolmas osa siskosten Grebe ja Träff kirjoittamasta Siri Bergman -sarjasta. Aiemmat osat ovat Levoton mieli ja Karvas kuin kuolema. Sarja on todella merkillinen, enkä oikein tiedä, pidänkö vai enkö pidä siitä. 

Siri Bergman voi aina yhtä huonosti. Niin psykologi kuin onkin, hän ei tunnu tunnistavan omaa henkistä tilaansa ja hakevan apua. Luettuani peräjälkeen monta hyvää kirjaa, joissa henkilöt ovat kuin perheenjäseniä, on vaikea lukea kirjaa, jossa päähenkilöstä ei saa minkäänlaista otetta.

On kulunut viisi vuotta siitä, kun Sirin edellinen aviopuoliso kuoli sukellusonnettomuudessa. Sirillä on uusi mies ja parivuotias lapsi tämän kanssa. Siri kuitenkin roikkuu yhä menneessä ja pohtii edellisen aviomiehensä kuoleman syitä. Vähitellen Siri saakin selville asioita, jotka eivät kuitenkaan tunnu kiinnostavan hänen nykyistä miestään, vaikka tämä on poliisi. 

Kaikki henkilöt ovat hyvin ohkaisia ja etäisiä. Heidän keskinäiset suhteensa ovat yhtä väljähtyneitä ja epämääräisiä kuin suhde lukijaankin. Tartuinkin kirjaan ajatuksella laittaa se sivuun, jos ei yhtään nappaa. Juoni pitää kuitenkin yllättävän hyvin otteessaan ja niin Sirin kuin lukijankin on pakko saada tietää, mitä viisi vuotta aiemmin ja sitäkin aiemmin on tapahtunut. Kaivellessaan menneitä kaikki nykyinen Sirin ympärillä särkyy ja hajoaa hiljalleen. 

Suomentanut Markus Myllyoja
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti