lauantai 4. toukokuuta 2024

Elly Griffiths: Viimeinen leposija

Viimeinen leposija on Ruth Galloway -sarjan viidestoista ja ikäväkseni viimeinen osa. On ollut ilo kulkea Ruthin rinnalla Norfolkin avarissa maisemissa Nelsonin perään haikaillen. Koska kyseessä tosiaan on sarjan viimeinen osa, on Ruthin ja Nelsonin suhteessakin tiedossa päätöksiä. 

Vielä kerran löytyy seinän sisältä vainaja, jonka kuolemasta on vierähtänyt pari vuosikymmentä. Nelson tiimeineen selvittää murhaa, ja Ruthkin osallistuu erikoistaidoillaan. Kirjassa viitataan moniin menneisiin tapauksiin, ja yksi niistä tulee hyvinkin elävänä osaksi tapahtumien kulkua. 

En olisi toivonut tämän kirjan loppuvan. Enkä tämän sarjan. Harvoin onnistuu kirjailija kiduttamaan lukijaa yhtä kauan onnettomalla rakkaustarinalla. 

Hyvää jatkoa Ruthille! Olet mielessäni varmasti vielä kauan. 

Suomentajalla on ollut puutteita sanojen sijapäätteiden merkitsemisessä. Toistuvasti kirjan alussa puhutaan yläkoulusta nimeltä Lynn High, ja kun ilmaistaan sinne menemisestä, lukee tekstissä "Lynn Highin". Kielitoimiston ohjepankkikin neuvoo, että kun sana päättyy konsonanttiin, jota ei lausuta, tulee sanan loppuun heittomerkki ennen sijapäätettä. Eli tässä tapauksessa Lynn High'hin. Aina kannattaa googlata, jos ei ole varma. 

Suomentanut Anna Kangasmaa




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti