sunnuntai 26. toukokuuta 2024

Erja Tulasalo: Oranssi puutarha

Tähän oli pakko tarttua tyttären vinkistä, koska tapahtumat kuulemma sijoittuvat muun muassa Talvipuutarhaan, joka on yksi suosikkipaikoistani. 

Oranssi puutarha kertoo Maarusta, joka on syntynyt pohjanmaalaiseen lestadiolaisperheeseen. Uskonto ja vanhemmat asettavat Maarun elämälle suuret odotukset. Pitää mennä naimisiin ja valmistua soveliaaseen ammattiin eli hoitoalalle tai opettajaksi. 

Yksi suurimmista asioista Maarun elämässä on se, että hän huomaa rakastavansa toista naista. Maaru saa vastakaikuakin, mutta vain hetken. Maarun päässä pyörivät uskonnon asettamat säännöt, synti ja katumus. Maaru yrittää ymmärtää ystäväänsä, joka meni naimisiin ja on nyt koko ajan raskaana, vaikka se onkin vaikeaa. Maaru ei haluaisi päästää irti menetetystä rakkaudesta. 

Huomattuaan, ettei pysty täyttämään yhteisön odotuksia, Maaru muuttaa Helsinkiin töihin ja opiskelemaan. Hän hakeutuu puutarha-alalle, ja saa suurta helpotusta käsien multaan työntämisestä. Maaru ei hylkää uskontoaan, vaikkei eläkään sen oppien mukaisesti. 

Kirjassa on paljon ajankohtaisia teemoja, vaikka se on laihanlainen. On puristavaa uskontoa, queeria, turkistarhausta. Kirja on hyvin nopeasti luettu, eikä se herättänyt minussa oikein mitään ajatuksia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti