lauantai 21. lokakuuta 2023

Roope Lipasti: Mikaelin kirja

Roope Lipasti on sangen tuottelias kirjailija, ja olenkin lukenut häneltä kirjat RajanaapuriPerunkirjoitusHalkaisukirvesmies: elämä ja vähäisemmät teotLinnan juhlatViimeiset polttaritJälkikasvukausiAviotärähdys, Porakonekirjoittaja sekä Lipastin yhdessä Karoliina Korhosen kanssa kirjoittaman Elovena-tyttö. Suomalaisuuden käsikirja ulkomaalaisille

Tällä kertaa ollaan kaukana menneisyydessä, 1500-luvulla. Kirjan Mikael on itse Mikael Agricola, suomen kielen kehittäjä. Kirjassa kerrotaan vuoroin piispa Mikaelin rauhanneuvottelumatkasta Moskovaan, vuoroin vaimo Birgitan elämästä koti-Turussa. Osa kirjan sisällöstä on historiasta tuttua, osa ymmärrettävästi Lipastin mielikuvituksen tuotetta. 

Mikaelin kirja on kuitenkin viihdyttävä. Elämä 1500-luvulla on ollut ankeaa ja raakaa, kielenkäyttö suorasanaista. Lipasti kieli on humoristista. Henkilöiden kautta pääsee hyvin senaikaiseen tunnelmaan. Mikaelin matkasta Moskovaan ei puutu jännittäviä käänteitä. Birgitan puuhat kotona taas eivät aina kestä päivänvaloa. 

Mikaelin kirja on paras lukemistani Lipastin kirjoista. Kirjan nimi viitannee sekä raamatullisiin apostolien kirjoihin että kyseenalaiseen kirjaan, jota Mikael on reissunsa aikana kirjoittamassa, ja jonka takia Birgittakin on joutua pulaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti