lauantai 14. lokakuuta 2023

Karin Fossum: Helvetintuli

Vuosien odotuksen jälkeen Karin Fossumin tuotantoa suomennetaan taas. Vasta viime vuonna ilmestyi edellinen käännös, Paha äiti, joka ei ollut Konrad Sejer -sarjaa. Helvetintuli taas kuuluu tuttuun Konrad Sejer -sarjaan. Pahasta äidistä tekemässäni postauksessa luettelen aiemmin lukemani Fossumin kirjat. 

Helvetintulen ajankuva on mielenkiintoinen. Ollaan 2000-luvun alun Norjassa, mutta kaikessa huokuu 1970-lukulainen tunnelma. Kuvaus voisi aivan hyvin olla yhtä hyvin viidenkymmenen kuin kahdenkymmenen vuoden takaa. Helvetintuli on tosiaan kirjoitettu jo 2014, eli ei ihan tuore käännös. Ja kirjassa eletään vuosia 2004-2005. 

Kirjassa kulkee rinnan kaksi synkähköä, surullista tarinaa kahden pienen perheen ankeasta elämästä. Toisessa perheessä on äiti ja aikuinen poika, joka on hieman erityinen, toisessa perheessä taas äiti ja pieni poika. Molempien perheiden elämää seurataan tasatahtia, ja arjen pienet tapahtumat kerrotaan yksityiskohtaisesti. Lukija ei voi tietää, mikä on merkityksellistä, lukiessaan perheen tv:n ääressä viettämästä illasta, kun ohjelman sisältö kerrotaan kokonaisuudessaan. 

Yhdessä kohtaa luulin jo tietäväni, missä tarinat leikkaavat, mutta se oli vain harhautusta. Ratkaisu selviää vasta lopussa. Kirjasta jäi hyvin surumielinen tunnelma. Kirja on kuin mustavalkoinen ohjelma viidenkymmenen vuoden takaa.

Kuten yleensäkin Fossumin kirjoissa, Konrad Sejer on vain pienessä sivuroolissa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti