keskiviikko 18. lokakuuta 2023

John Ajvide Lindqvist: Ystävällisyys

Olen lukenut John Ajvide Lindqvistin kirjoja vuosia sitten. Päivitykset blogissani ovat vuodelta 2016, jolloin siirsin muistiinpanot muualta blogiin. Kirjat on siis luettu sitä ennen. Lukemani kirjat ovat Kultatukka, tähtönen, Ystävät hämärän jälkeen, Ihmissatama. Kirjan Kuinka kuolleita käsitellään olen näköjään jättänyt kesken, koska se oli niin vastenmielinen. Pääsääntöisesti olen kuitenkin pitänyt Ajvide Lindqvistin kirjoista. 

Ystävällisyys on varsinainen tiiliskivi, yli 700 sivua. Sopivaa syyslomalukemista siis. Ei siinä mennyt kuin muutama vapaapäivä. Vaikka kirja on paksu, siihen on helppo uppoutua intensiivisesti. Ystävällisyydessä on jotain stephenkingmäistä. Kaikki on hyvin arkista ja vain jokin pieni yliluonnollinen juttu muuttaa kaiken. Kuitenkin kaikki voisi melkein olla tottakin. Kirjan nimi Ystävällisyys viittaa siihen, miten ihmiset Norrtäljessa normaalisti käyttäytyvät toisiaan kohtaan. Kun satamaan ilmestyy salaperäinen kontti, tuo se mukanaan pelkoa ja pahuutta. 

Ystävällisyys tapahtuu Norrtäljessa, jossa asuvat lapsesta saakka toisensa tunteneet Anna ja Siw, samoin Max ja Johan sekä nuoruusmaisemiin palannut maahanmuuttaja Marko. Ensimmäiseen pariinsataan sivuun ei tapahdu oikeastaan muuta kuin henkilöihin tutustumista. Perinpohjainen tutustuminen on kiehtovaa. Anna ja Siw ovat työläistaustaisia, tai Annan kohdalla voisi puhua rikollistaustaisuudesta. Max on paremmasta perheestä, mutta hänestä ei koskaan tullut mitään. Johanin lapsuus oli hyvin surullinen, mutta hän kääntää sen lopulta voitokseen. Marko on aina kilpaillut Maxin kanssa ja pyrkii yhä voittamaan tämän. Tämä henkilökuvaus on hyvin tiukka tiivistelmä, joka ei oikeastaan kerro kenestäkään vielä mitään. 

Kirja on paikoin hyvinkin hulvaton, koska henkilöt ovat sangen estottomia puheissaan ja tekemisissään. Miinusta siitä, että nimet Marko ja Markus sekoittuvat kirjailijalta tai kääntäjältä monessa kohtaa. 

Vaikka en ole yliluonnollisen ystävä, pidin kirjasta. Se on melkeinpä lämminhenkinen kuvaus ystävysten elämästä. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti