torstai 12. lokakuuta 2023

Eva Frantz: Lasta et minulta vie

Eva Frantz on suomenruotsalainen kirjailija, joka kirjoittaa ruotsiksi. Frantzin Anna Glad -sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet kirjat Sininen huvila, Kahdeksas neito ja Tästä pelistä pois. Lisäksi näiden jälkeen on suomennettu Gladin esikoisdekkari Suvisaari, joka ei kuulu Anna Glad -sarjaan. 

Anna Glad -sarja on parantunut tasaiseen tahtiin. Jo edellisen osan kohdalla totesin, että se on paras tähänastisista, ja nyt voin todeta uusimman osan olevan vielä paljon, paljon parempi. Hienoa seurata kirjailijan kehittymistä kirja kirjalta. 

Sarjan edellisessä osassa Anna oli vielä raskaana. Nyt hänellä on miesystävänsä Tomaksen kanssa poika, jonka koti-isänä Tomas häärää Annan käydessä töissä. Tomas viihtyy puistossa muiden pikkulasten äitien kanssa. Anna taas on niin kiireinen työnsä kanssa, ettei kunnolla ehdi tulla edes mustasukkaiseksi. 

Keskiössä on tällä kertaa lastensuojelu ja sen toimenpiteet. Päätarinassa kerrotaan sijaisperheessä asuvan lapsen tarinaa ja esitellään lastensuojelun työtaakkaa samalla, kun poliisi selvittää murhia, jotka eivät näytä liittyvän toisiinsa, vaikka tekotapa on sama. Kehystarinassa ollaan viidenkymmenen vuoden takaisessa koulukodissa. Jotenkin kaikki vähitellen kytkeytyy yhteen. 

Juoni pysyy upeasti kasassa ja tarjoaa yllätyksiä loppuun asti. Useimmat henkilöistä ovat sangen sympaattisia, mikä on aina mukavaa. Silloin toivoo, että kirja ei loppuisi lainkaan. 

Kirjan nimi onnahtaa ja on vaikea muistaa. Lukujen alussa on pätkiä erilaisista kehtolauluista, lähdeluettelo on kirjan alussa. Yhdessäkään pätkässä ei kuitenkaan ole kirjan nimen mukaista lausahdusta. Alkuperäinen nimi Ungen min får du aldrig on värssy Astrid Lindgrenin Susilaulusta, Vargsången. Tästä kehtolaulusta on pätkä luvun 10 alussa, joten kirjan nimi viitannee siihen. 




1 kommentti:

  1. Minä luin tämän kirjan ja sarja oli uusi tuttavuus. En oikein päässyt tämän kirjan imuun ja ajattelin jättää sarjan seuraamisen...

    VastaaPoista