sunnuntai 29. lokakuuta 2023

Tommi Kinnunen: Pimeät kuut – talvikirja

Luettuani Tommi Kinnusen ja Minna Rytisalon kirjan Huokauksia luokasta päätin, että nyt on aika lukea jotain Kinnuselta. Tuossa Rytisalon kanssa käytyyn kirjeenvaihtoon perustuvassa kirjassa Kinnunen kertoo uusimmasta kirjastaan Pimeät kuut. Se kertoo uupuneesta opettajasta ja vaikutti kiinnostavalta, ja kuinka ollakaan, se oli tyttärellä lainassa kirjastosta, joten minäkin päätin tarttua siihen. 

Elna Suorajärvi on kuusissakymmenissä oleva opettajatar, jolla alkaa olla kaikenlaista vaivaa ja kremppaa. Sinnikkäästi hän kuitenkin hakee opettajanpestiä vuodesta toiseen. Kirjassa eletään vuotta 1947, jolloin opettajan virat annettiin mieluiten miehille. Naiset saivat tyytyä määräaikaisuuksiin. Elnalla oli aiemmin ollut virka, mutta hän oli lähtenyt siitä. Sen jälkeen uutta virkaa ei ollut herunut. 

Kirjan tapahtuma-aikaan Elna päätyy syrjäseudun koululle, jossa oppilaat käyvät supistettua koulua. Uupumuksestaan huolimatta Elna sopeutuu vähitellen paikkaan ja tutustuu lapsiin. Jos tänä päivänä opettajalta odotetaan monenlaisia toimia, joista ei erikseen makseta, ei se ole mitään uutta. Toimet vain olivat toisenlaisia sodan jälkeen. Elnan odotetaan muun muassa lämmittävän koulua sekä siivoavan sen ja ulkohuussin. Elna ajattelee asioista usein sarkastisesti ja näkee ironiaa siellä, missä vähiten odottaisi. Hän ei myöskään anna koulun johtokunnan hyppiä silmilleen. Menneisyydessä Elnalla on salaisuus, joka mietityttää häntä öisin, vaikka mitään hän ei kadukaan. 

Kinnusen teksti on hyvin kuvailevaa ja pohjoisen luonto on hänelle tuttua. Talvinen maisema aukeaa lukijan silmissä. Soutumatka järven yli venyy useamman sivun mittaiseksi, kun Elnan ajatukset harhailevat menneissä. Suorastaan riemastuttavia ovat koulutarkastajan vierailu ja hiihtoretki järven jäällä. Silti teksti on napakkaa ja pysyy hyvin kasassa. Kirjaa ryydittävät todenmukaiset 1940-luvun opetussuunnitelmakatkelmat ja työpaikkailmoitukset. Luvut etenevät kuukausittain, ja kirja on yhden lukuvuoden mittainen. Sen aikana Elna ehtii pohtia elämäänsä ja opettajuuttaan. 

Elna on varsin samaistuttava samaa ikäluokkaa olevalle, uupuneelle opettajalle. 
2 kommenttia:

  1. Kinnusen kirjat ovat upeita ja kohtauksellisia. Ne on kirjooitettu kauniilla tekstillä. Hieno lukuvalinta. t. Mai Laakso

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Päästyäni alkuun aion lukea lisääkin :).

      Poista