sunnuntai 22. tammikuuta 2023

24 yötä jouluun – Huippudekkaristien jännitystarinoita

Mietin jo palauttavani tämän kirjan lukemattomana takaisin kirjastoon, kun joulukin jo meni. Avasin kuitenkin kokeeksi kirjan ensimmäiseltä sivulta ja koukutuin heti. Alimmaisessa kuvassa on sisällysluettelo, josta näkee, että kirjan kertomusten kirjoittajat ovat varsin kovatasoisia. Joukossa on vain muutama, joita en entuudestaan tuntenut. Kaikkien nimet olen kuitenkin kuullut aiemminkin. 

Myös kirjan kertomukset ovat kovatasoisia. Yksikään ei ollut pettymys. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että minulla on lainassa myös aiempi vastaavanlainen teos Joulukalenteri – 24 jännityskertomusta, jonka kirjailijoista tunnistan vain kaksi. Muista en ole koskaan kuullutkaan. Luin siitä kokeeksi kaksi ensimmäistä kertomusta ja totesin, että ne ovat ihan yläkoululaistasoa. Sen palautan lukemattomana. 

Alla muutamia poimintoja kirjasta 24 yötä jouluun.

Liina Putkosen novellissa Joulupojat on laulun sanoja, jotka arvelen tunnetun Lumiukko-laulun sanoiksi. Arvoitukseksi jää, mistä Putkonen on sanat keksinyt. Googlaamalla löytyi aivan toisenlaiset sanat, eikä Putkosen versiota lainkaan. Olisi ollut toimivampaa laittaa sanat englanniksi, kuten useimmat ne tuntenevat. Muuten kertomus on kyllä sangen kiinnostava ja yllättävä. Lähestymistapa aiheeseen on omaperäinen. 

Laimein kirjan kertomuksista on Leena Lehtolaisen Joulu ilman lahjaa. Se onnahtelee ikävään loppuunsa. 

Christian Rönnbackan kertomuksessa Kuka tappoi tontun? on tutut henkilöt, mutta ikäviä epäjohdonmukaisuuksia, joihin takerruin välittömästi. 

Heikki Valkama on toinen kirjailijoista, joista en ole aiemmin kuullut. Hänen kertomuksensa Musta kissa eksyksissä on omaperäinen ja sijoittuu yllättävään ympäristöön. Kertomus on liikuttavan lämminhenkinen, kuten moni muukin kirjan kertomuksista. 

Markus Ahosen Jättiläinen ilahdutti, koska siinä tavataan taas komisario Markku Isaksson pitkästä aikaa. 

Kirjan hyytävin kertomus on ehdottomasti Elina Backmanin Joulusauna. Se myös ovelasti johtaa ensin harhaan. 

Tuire Malmstedtin kertomus Tähti tähdistä kirkkain on koskettavin kirjan kertomuksista. 

Kaiken kaikkiaan huipputason kokoelma huikeita jännitystarinoita, joissa keskeisenä elementtinä on joulunvietto. 4 kommenttia:

  1. Pidin eniten Backmanin Joulusaunasta :)

    VastaaPoista
  2. Nyt oli nopea kommentti :). Se oli parhaimmistoa! Minun oli vaikea valita näistä parasta.

    VastaaPoista
  3. Tämä pitää ottaa luettavaksi ensi jouluksi!

    VastaaPoista