keskiviikko 19. tammikuuta 2022

Peter James: Kuolemaan jätetty

Jo seitsemästoista osa rikosylikomisario Roy Gracesta kertovassa sarjassa. Kunnioitettava suoritus kirjailijalta, että jaksaa käyttää samaa päähenkilöä niin pitkään ja jopa kehittää hahmoa. 

Roy Gracen elämä on mennyt eteenpäin. Hänellä on vaimonsa Cleon kanssa pieni poika, ja Cleo odottaa parin toista lasta. Perheen kanssa asuu myös Royn poika Bruno, josta hän kuuli vasta äskettäin. Bruno on elänyt tähänastisen elämänsä Saksassa. Bruno on erikoinen tyyppi, ja tässä kirjassa hän onkin hyvin keskeisessä roolissa. 

Kirjan rikos ei ole kovin erikoinen: nainen katoaa ostosreissulla. Puolisoa epäillään tietysti vaimonsa murhasta. Simppelin tapauksen tutkinta on venytetty hyvin monivaiheiseksi ja saatu kestämään koko kirjan ajan. Omasta mielestäni tapauksesta tehtiin murhatutkinta varsin heppoisin perustein. Toki Royn yksityiselämän käänteet täyttävät osan tilasta tehokkaasti. 

Peter Jamesin tapa kuvailla henkilöitä on kerrassaan huvittava. Aina uuden henkilön astuessa esiin (ja heitä totisesti riittää), James kuvailee tämän ulkonäköä: hiusten väri ja malli, silmien väri, ruumiinrakenne ja vaatetus. Suosittu kampaus vuosien varrella on ollut naisella tyylikkäästi kerroksittain leikatut lyhyet hiukset. Tästä kuvauksesta tulee aina mieleen prinsessa Diana.

Ajoittaisesta jäykkyydestään huolimatta Roy Grace -sarja on viihdyttävä ja täynnä tapahtumia. 
2 kommenttia:

  1. Jösses, onpas tässä sarjassa sitten mittaa! En ole koskaan kokeillut, ehkä joskus voisi.

    VastaaPoista
  2. Nämä tuntuivat alkuun tosi puisevilta. Kun kirjoitustyyliin tottui, alkoivat ne mennä nopeammin. Ja nykyään tuntuvat ihan hyviltä, kun henkilöt on tulleet tutuiksi.

    VastaaPoista