lauantai 8. tammikuuta 2022

Lena Karlin & Åsa Schwarz: Nukketehdas

Nukketehdas on takakannen mukaan trilleri. Itse nimeäisin sen jopa tieteisjännäriksi. 

Keskiössä on Tukholman teknillinen korkeakoulu, jossa tehdään huippututkimusta tekoälystä ja ihmisen kaltaisesta robotista. Heinrich Becker on valmistanut Adam-nimisen robotin, joka osaa keskustella ihmisen kanssa sujuvasti. Heinrichin Nora-vaimo käy toisinaan miehensä työpaikalla juttelemassa Adamin kanssa, jotta Adamin vuorovaikutustaidot kehittyisivät.

Kirjan alku lähtee jähmeästi liikkeelle. Se sisältää paljon teknisiä yksityiskohtia tekoälyn rakentamisesta. Olin jo jättää kirjan sikseen, mutta selkeän ja sujuvan tekstin ansiosta jatkoin kuitenkin lukemista. Juoni lähteekin kulkemaan, kun ensin Heinrich joutuu murhayrityksen kohteeksi ja samaan aikaan Adam siepataan. Pian katoaa myös Heinrich, ja poliisi etsii molempia. 

Luvut on nimetty sen mukaan, kenen näkökulmasta tapahtumia kulloinkin katsellaan. Enimmäkseen niitä seurataan Heinrichin, Noran ja Heinrichin katoamista tutkivan poliisin Alexin näkökulmasta. 

Tapahtumat etenevät vauhdikkaasti, ja kun ei kiinnitä liikaa huomiota tekniseen jargoniin, on kirja hyvää luettavaa. Lopun käänteet yllättävät, joskin osin ne on arvattavissakin. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti