tiistai 13. heinäkuuta 2021

Jaakko Melentjeff: Jos et valvo

Jos et valvo on kolmas osa Melentjeffin kirjoittamaa rikospoliisi Paula Korhosesta kertovaa sarjaa. Kirjassa tehdään Pohjoismaiden välistä NORDSA-rikostenselvitysyhteistyötä, jonka keskeinen henkilö on Tukholman ja Helsingin väliä sukkuloiva Kalle Nordin. Tukholman päässä suurempaan naisrooliin nousee rikospoliisi Annmari Akselsson, jonka elämässä tapahtuu jännittäviä asioita ja ihmissuhteet ovat sangen kiinnostavia. Liekö Melentjeff naisvaltaisessa työpaikassa, kun naisten väliset kahinat tuntuvat olevan tuttuja.

Kirjan juoni on omaperäinen: kirjoja kiihkeästi kritisoineet bloggaajat ja toimittajat pääsevät hengestään. Alkoi oikein hirvittää, ja kävinkin lukaisemassa, mitä mieltä olinkaan ollut Melentjeffin aiemmista kirjoista Hukkuneet ja Papin kosto. Olin näköjään ruotinut Hukkuneita sangen ankarasti, ja hämmästykseni olikin suuri, kun muutamaa sivua myöhemmin löysin oman kommenttini vain hiukan muokattuna (katso kuvat tekstin alla). Täytyypä tästedes pitää kieli keskellä suuta kirja-arvioinneissa, jotten pääse hengestäni. 

Juoni kertoo siis kirjailijan erinomaisesta huumorintajusta. Kielikin tuntuu paranevan kirja kirjalta, ja tätä uusinta luki jo ihan ilokseen. Hiukan vaikeuksia tuotti kahden eri maassa sijaitsevan poliisilaitoksen välillä hyppiminen. Aina piti hetken miettiä, missä maassa ollaan. Toki maiden nimet mainitaan aina ystävällisesti lukujen alussa, mutta kuka sellaisia katsoo lukemisen tiimellyksessä. Suomen ja Ruotsin lisäksi kirjassa käydään myös parissakin Manner-Euroopan maassa. 

Lukuisista henkilöistä huolimatta juoni pysyy hyvin kasassa. Keskeisiin henkilöihin Melentjeff on jälleen paneutunut huolella, ja heidän elämänsä seuraaminen tekee kirjasta erityisen kiinnostavan. Kirjan loppu jää sellaiseen paikkaan, että jatkoa lienee taas luvassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti