tiistai 21. tammikuuta 2020

Kukka Ranta & Jaana Kanninen: Vastatuuleen. Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta.

Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen kohtaan 17: tutkijan kirjoittama kirja. Ranta ja Kanninen ovat toimittajia ja tietokirjailijoita. Ranta on myös valokuvaaja ja väitöskirjatutkija. Ranta tekee Lapin yliopistossa alkuperäiskansatutkimusta aiheesta Suomalainen kolonialismi Saamenmaalla – Jäämeren ratahanke ja saamelaiset ympäristönsuojelijoina. Tätä kiperää aihetta käsitellään myös kirjassa Vastatuuleen. Kanninen on Yleisradion ulkomaantoimittaja.

Vastatuuleen on kiinnostava kirja niille, joita kiinnostaa Suomessakin asuva Euroopan ainoa alkuperäiskansa. Se on läpileikkaus saamelaisten taustasta, elämästä ja tämän päivän haasteista. Kirjassa tuodaan esiin, kuinka tärkeää koskematon erämaa on poronkasvatukselle. En ollut aiemmin tajunnut, miten paljon Lapin erämaita on raiskattu milloin tekoaltailla, milloin metsäteollisuuden tai kaivostoiminnan taholta. Nyt uhkana leijuu Jäämeren ratahanke, joka halkaisisi toteutuessaan laidunmaat ja saisi porot säikkymään. Se olisi monen porotilallisen loppu.

Kirja kertoo myös siitä, miten saamelaislapset lähetettiin kouluun kauas kotoa. Monelle perheelle se oli tärkeä arjen apu, koska lapset saivat myös ruuan koulussa. Kouluttamattomat vanhemmat eivät osanneet tai uskaltaneet puuttua siihen, että koulussa saatettiin kieltää saamenkielten puhuminen kokonaan, tai että lapset olivat asuntoloissa oman onnensa nojassa ilman aikuisten valvontaa.

Kirja on hyvin kirjoitettu. Vaikka se on tietokirja, sen lukeminen ei tuntunut yhtään tietokirjamaiselta. Tosin joitakin termejä jouduin googlettelemaan, kun kirjassa niitä ei ollut avattu. Kirjan keskellä on värivalokuvaliite. Kansiaukeamilla on karttoja, jotka helpottavat lantalaisen lukijan paikallistamaan seudut, joista kulloinkin puhutaan.




2 kommenttia:

  1. Tämä kirja on ehdottomasti lukulistallani! Juuri nyt olen kyllä aika väsynyt ja lähinnä kevennyksen tarpeessa, mutta joskus kun jaksan taas pohtia maailman epäkohtia, luen tämän. On kyllä järkyttävää, miten vähän meillä on tietoa saamelaisten asioista. Onneksi tällaisiakin kirjoja kirjoitetaan!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Kyllä, saamelaisasioiden soisi koskettavan muitakin suomalaisia kuin vain saamelaisia.

    VastaaPoista