sunnuntai 2. heinäkuuta 2023

Richard Coles: Murha ennen iltahartautta

Richard Coles on anglikaanipappi, joka toimii itsekin pienen kylän pastorina, kuten kirjan päähenkilö, pastori Daniel Clement. Coles on myös muusikko ja suosittu tv-persoona. Coles lieneekin ammentanut omasta elämästään kirjaa kirjoittaessaan.  

Kirjan alussa on henkilöluettelo, johon jouduin palaamaan monta kertaa. Henkilöitä on runsaanpuoleisesti, ja koska tapahtumapaikkoina ovat vain kirkko ja sen vieressä sijaitseva kartano, on henkilöitä vaikea muistaa, koska heitä ei voi sijoittaa ajatuksissaan tiettyyn paikkaan. Yleensähän keskeiset henkilöt liittyvät erilaisiin yhteyksiin ja tapahtumapaikkoihin, kuten työhön, harrastukseen, perheeseen yms. Muistamista vaikeuttaa sekin, että mielestäni useilla henkilöillä on kovin samantapaiset (ja -arvoiset) nimet: Daniel, Anthony, Bernard, Nathan, Norman tai Anne, Dora, Kath, Jane, Dot. Henkilöissä on paljon perhekuntia ja sukulaisuussuhteita.  

Lukeminen sujui hitaanpuoleisesti, koska sanasto on hyvin kirkollisvoittoista sisältäen useita minulle tuntemattomia anglikaanisen kirkon kirkollisiin toimituksiin ja henkilöihin liittyviä sanoja. Tekstissä myös syrjähdetään helposti selittämään jonkin maalauksen tapahtumia tai kirkollisten toimitusten historiaa. Henkilöt jäävät ohuenpuoleisiksi, mikä osaltaan selittänee, miksi heistä on vaikea pysyä kärryillä. 

Tapahtuma-aika on vuodessa 1988. Siitä annetaan parikin vihjettä, joiden kohdalla mietin, ollaanko 1980-luvun lopulla. Lopullisesti asia varmistui, kun tuli puhe Euroviisuista. Useampaan otteeseen mainitaan, että sodan loppumisesta on kulunut nelisenkymmentä vuotta. Silti se on puheissa koko ajan mukana kuin eilispäivä.

Puutteistaan huolimatta Murha ennen iltahartautta on viihdyttävää luettavaa, kunhan ruumiita alkaa tulla. Kaniikki Daniel Clementillä on varsin humoristisia ajatuksia. Hänen vanha äitinsä Audrey, joka asuu hänen kanssaan pappilassa, on klassinen utelias vanhus. Murha ennen iltahartautta aloittaa uuden sarjan, joten lisää ruumiita lienee tiedossa pienessä Champtonin kylässä. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti