lauantai 13. marraskuuta 2021

Tuula Ranta: Jotka varjoissa kulkevat

Kirjan tapahtumat sijoittuvat epämääräiseen Laaksalan kaupunkiin, joka sijaitsee jossain Keski-Pohjanmaalla. Paikkakunnan kadunnimet ja paikannimet ovat kuin suoraan pääkaupunkiseudulta. Sen vuoksi onkin hämäävää, kun paikalliset käyvät Helsingissä. Vaikea muistaa, missä ollaan milloinkin.

Rikoskomisario Tapani Mikkonen joutuu jälleen turvautumaan eläkkeelle jääneen kriminaalipsykologi Aira Karhun apuun, kun ihmisiä kuolee mystisesti. Vähitellen käy ilmi, että tapahtumat liittyvät toisiinsa, niin kuin aina dekkareissa tuppaa käymään. Mikkosen ja Karhun yhteistyö on ajoittain samantyylistä kuin Jaana Lehtiön kirjojen komisario Juha Muhosen ja eläkeläisrouva Hilkka Alituvan yhteistyö, eli Hilkka sattuu olemaan sopivasti paikalla ja tuppautuu mukaan auttamaan vastusteluista huolimatta. 

Tosin Rannan kirjoissa yhteistyö on selvästi halukkaampaa myös poliisin taholta, monellakin tavalla. Kirjojen parasta antia on ehdottomasti Mikkosen ja häntä selvästi vanhemman Karhun hitaasti kehittyvä suhde. Tämä onkin harvemmin nähty kuvio, että poliisi käy kuumana eläkeläisrouvaan.

Koulumaailman sijaan tällä kertaa ollaan metallityöpajassa. Koulumaailmaakin sivutaan uhrin siskon kautta, joka on opettaja. Tosin ei käy ilmi, miksi ilmeisesti pätevä opettaja tekee vain lyhyitä sijaisuuksia. Muutenkin kyseinen Inka Sund jää etäiseksi, vaikka lieneekin tarkoitettu keskeiseksi hahmoksi. 

Kirjassa on vähän kiireen tuntu. Muut tapahtumat sohitaan vauhdilla eteenpäin, jotta Mikkonen ja Karhu pääsevät kahvittelemaan yhdessä ja tuijottelemaan toisiaan silmiin. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti