keskiviikko 17. marraskuuta 2021

Camilla Läckberg & Henrik Fexeus: Mentalisti

Ruotsin kuuluisin dekkarikirjailija Camilla Läckberg aloittaa uuden trilleritrilogian mentalisti Henrik Fexeuksen kanssa. Pitkästä aikaa siis paksu kirja Läckbergilta. Läckberg on omimmillaan pitkissä, juonellisissa tarinoissa, joissa hänen tutkimustaitonsa pääsevät oikeuksiinsa. Kultahäkki-sarja ei todellakaan ollut sellainen. 

Kirjan alkuperäinen nimi on Box, joka on sangen kuvaava ja liittyy kirjan tapahtumiin. Toki kirjassa mentalistikin on, mutta kun sarjalle on tulossa jatkoa, ja seuraavan osan nimi tullee olemaan Kult, niin mikähän sen suomennos tulee olemaan? Mentalisti 2?

Kirjan keskeisimmät henkilöt ovat rikosetsivä Mina Dabiri, joka päätyy pyytämään tutkimukseen apua mentalisti Vincent Walderilta. Vincent on kuuluisa mentalisti, joka esiintyy suurille yleisöille ja tuntee myös illuusiot. Tätä taitoa tullaankin tarvitsemaan. 

Mina kuuluu poliisin erityisryhmään, johon kuuluvat myös Christer, joka on hyvin yksinäinen, Ruben, joka luulee olevansa Jumalan lahja naisille sekä suurperheellinen Peder, joka on aina väsynyt. Ryhmää johtaa Julia, joka on poliisipäällikön tytär, mutta edennyt omilla avuillaan. Tämä porukka tulee lukijalle hyvin tutuksi, jopa niin, että kirjan loputtua heitä jää kaipaamaan. 

Kirjan alussa korostetaan sekä Vincentin että Minan ominaispiirteitä. Toinen on vahvasti autismin kirjolla Asperger-piirteineen, toisella on vaikea pakko-oireinen häiriö. Näihin paneudutaan niin antaumuksella, että lukeminen on suorastaan ärsyttävää, kun samankaltaisia oireita joudun arkielämässäkin jatkuvasti seuraamaan. Onneksi juonen edetessä niitä sivutaan enää joka toisessa virkkeessä. Vähempikin olisi siis riittänyt. 

Juoni ei ole kovin monimutkainen. Päättelin syyllisen ja siihen johtaneen tapahtumaketjun jo hyvissä ajoin, niin kuin varmaan moni muukin. Pitkin matkaa annetaan selviä vihjeitä siitä, mikä kaiken taustalla on. Siltikään en ymmärrä, miten yksi keskeisistä henkilöistä on voinut pyyhkiä menneisyyden niin tarkoin mielestään, ettei muista siitä yhtään mitään. 

Kirjan teksti kulkee kerkeästi. Siitä huolimatta lukeminen ei tunnu etenevän kyllin vauhdikkaasti. Kirjassa tapahtuu koko ajan niin paljon, että kaikkea pitää pureskella. Henkilöt ovat kiinnostavia ja moniulotteisia. Heihin jää suorastaan koukkuun. Jäänkin odottelemaan seuraavaa osaa mielenkiinnolla. 2 kommenttia:

  1. Kultahäkki-osia en ole lukenut, en ole uskaltanut. Mutta Naiset vailla armoa oli minusta varsin hyvä. Pitänee joskus lukea tämäkin Mentalisti.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kokeilla, tykkäisitkö!

    VastaaPoista