keskiviikko 8. helmikuuta 2023

Emma Hamberg: Je m'appelle Agneta

Tartuin kirjaan epäilevin mielin, koska kirjan nimi ja kansikuva eivät viehätä minua. Pelkoni oli turha: kirja veti imuunsa heti ensimmäisiltä sivuilta. 

Alussa kuvataan kotona Ruotsissa Agnetan avioliittoa, jossa Agneta tuntee olevansa näkymätön. Agnetan aviomies Magnus on kovin määräilevä, ja Agneta alistuu hänen tahtoonsa. Eräänä päivänä Agneta saa kyllikseen ja ottaa elämänsä omiin käsiinsä. Kovin kliseistä. 

Tynnyrissä kasvanut Agneta lähtee Ranskaan. Aika huikeaa kyllä ihmiseltä, joka ei tunnu koskaan kuulleen esim. muistisairaudesta. Agneta vaikuttaa toisinaan kovin yksinkertaiselta ja oppimattomalta. Hän on pannut omat tarpeensa sivuun, kunnes ei muista sellaisia koskaan olleenkaan. Vähitellen hän on muuttunut näkymättömäksi. 

Huvittavaa kyllä, eniten Agnetan uuden elämän alkamiseen Ranskassa taitaa vaikuttaa matkalla kadonnut puhelin. Kukaan ei saa Agnetaa kiinni, eikä hän voi soitella kellekään saati googlettaa mitään. En kerro enempää Agnetan uudesta elämästä, jotta lukija saa nauttia yllätyksistä. 

Kliseisyydestä huolimatta kirja on viihdyttävä ja sen seurassa olisi viihtynyt pidempäänkin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti