maanantai 20. helmikuuta 2023

Ragnar Jónasson: Lumisokea

Ragnar Jónassonilta on aiemmin suomennettu poliisi Hulda Hermannsdóttirista kertova tuoreehko trilogia Pimeys, Saari ja Sumu. Vasta nyt on herätty kääntämään vanhempaa tuotantoa, poliisi Ari þórista (Thor) kertovaa sarjaa. Ilmankos tämän sarjan ensimmäinen osa tuntuu vähän kankealta. 

Ari þór on opiskellut filosofiaa, mutta vaihtanut sen teologiaan. Teologian opinnotkin jäivät kesken, kun Ari siirtyi poliisikouluun. Ari asustaa Reykjavikissa tyttöystävänsä kanssa, kunnes saa juuri ennen poliisiksi valmistumistaan työpaikan kaukaa pohjoisilta vuonoilta. Ari muuttaa sinne, ja tyttöystävä jää Reykjavikiin. Ari on aika rasittava päähenkilö. Hän on epävarma ja ahdistunut. 

Siglufjörđurin pikkukylässä kaikki tuntevat toisensa. Silti kylässä tapahtuu epäilyttävä kuolemantapaus. Kirjailija ottaa kunkin kertomuksessa mukana olevan henkilön vuorollaan keskiöön ja avaa enemmän tämän ajatuksia. Yllättävän monen kyläläisen ja tulokkaan lähiomaisia on menneisyydessä kuollut äkillisesti. Monella on myös yhteyksiä Tanskaan, mikä on minusta yllättävää. 

Sarja pääsee hyvään vauhtiin, kun jo keväällä ilmestyy seuraava osa. Jospa nuori Arikin vähän ajan mittaan pontevoituisi. En nyt tämän kirjan perusteella lähtisi ihan Agatha Christieen vertailemaan. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti