keskiviikko 23. kesäkuuta 2021

Denise Rudberg: Vaarallinen yhteys

Liittolaiset-sarjan toinen osa jatkaa siitä, mihin ensimmäinen jäi. Aivan kuten Salaisessa koodissa, tässäkin kirjassa hämmästyttää se, että kirjassa ei tapahdu yhtikäs mitään. Kirjan keskeisin ja huomiota herättävin tapaus on Signen potemat "naisten vaivat". Kirja kertoo 1940-luvun alun sotavuosista.

Maalta tullut taloudenhoitaja Signe, herrasväen tytär Elisabeth ja virolainen perheenäiti Iris jatkavat salaista maanpuolustustyötään ja miehet heidän tytöttelyään. Sota pauhaa taustalla, mutta kirja keskittyy naisten arkisen elämän kuvaukseen vähän liikaakin. Kirja on aika tylsä, koska oikein mitään ei tapahdu. Välillä kuvaillaan hyvinkin tarkasti arkisia tapahtumia, välillä loikitaan ylimalkaisesti ajassa eteenpäin. 

Rudbergin sujuvan kynän ansiosta kirja on nopeasti luettu. Aikamoinen lapsus on kuitenkin päässyt kirjaan. Elisabeth ihmettelee taivaalla näkyvää kirkasta täysikuuta, joka saattaa olla jopa superkuu, josta lehdissä oli kirjoitettu. Superkuu-termin keksi kylläkin astrologi Richard Nolle 1970-luvulla, kertovat useat internet-lähteet. Vaikea myöskään kuvitella, että sota-aikana sanomalehdet kirjoittelisivat iltapäivälehtityyliin kaiken maailman ilmiöistä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti