torstai 29. joulukuuta 2016

Kate Atkinson: Ihan tavallisena päivänä

Kirjan originaali nimi on Case Studies, mikä kertoo kirjan luonteesta enemmän. Ensimmäiset luvut ovat tapaustutkimuksina otsikoituja katoamistapauksia tai murhia vuosien takaa. Yksityisetsiväksi ryhtynyt entinen rikoskomisario Jackson Brodie saa niiden tutkimisen tehtäväkseen muutamilta asiakkailtaan.

Kirja ei ole perinteinen salapoliisidekkari, päinvastoin. Kirja etenee höpsähtelevän hitaasti ja paneutuu huolella kunkin tapauksen taustoihin ja henkilöiden elämään. Henkilöitä on taas niin paljon, että sain alkuun palata tuon tuosta tarkistelemaan, kuka teki mitäkin. Englantilainen luokkayhteiskunta on kirjassa voimissaan. Ihmisiä arvotetaan asuinpaikan ja puhetavan mukaan, yliopistokaupungissa kun ollaan.

Kirja on humoristinen ja hyvin kirjoitettu. Henkilöiden elämäntarinoita lukee ihan ilokseen. Loppua kohti kirja käy myös jännittäväksi. Brodie saa ratkaistua kaikki toimeksiantonsa, tavalla tai toisella. Asiat on taitavasti kiedottu suloiseksi sekamelskaksi, joka sitten selkiytyy loppu kohti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti