tiistai 27. joulukuuta 2016

Gard Sveen: Raskaat varjot

Raskaat varjot oli aika raskasta luettavaa. Alkuun tuntui, että henkilöitä on aivan tolkuttomasti, ja niistä meni pää pyörälle. Vähitellen kunkin rooli selkiytyi ja aloin pysyä kärryillä. Kirjassa hypitään sotavuosien (1939–1945) ja nykypäivän (2003) välillä Norjassa, Ruotsissa ja Saksassa. Nykypäivä on random valinta, koska kirja on kirjoitettu 2014. Sotavuosissa ollaan ensin sodan loppuvaiheissa, sitten alkuvaiheissa. Onneksi joka luvun alussa kerrotaan, mitä vuotta eletään.

Nykypäivässä sympaattinen norjalaispoliisi Tommy Bergmann joutuu selvittelemään metsästä löytyneiden luurankojen henkilöllisyyttä ja alkuperää. Heti luurankojen löytymisen jälkeen tapahtuu murha, jonka Bergmann yhdistää menneisyyden tapahtumiin. Sotavuosien aikaan kuvataan norjalaisen vastarintaliikkeen toimintaa. Päähenkilönä on kaunis Agnes, jonka silmin sota-aikaa katsellaan.

Kirja on aivan älyttömän hyvin kirjoitettu. Ilmankos se voitti Lasiavain-palkinnon 2014. Sotavuosista kertovat luvut on kirjoitettu senaikaista kieltä käyttäen. Tommy Bergmannin yksityiselämäänkin ehditään paneutua, eikä se ole mitään kaunista luettavaa. Asiat jäävät vaiheeseen, onneksi Bergmannille on jatkoa jo olemassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti