keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Ansu Kivekäs: Perhosveitsi

Perhosveitsi tarttui käteeni joskus kirjakaupan uutuushyllyssä ja siitä asti on ollut mielessä, että se pitäisi joskus lukea. Taannoin kirja nostettiin esiin jonkun naistenlehden kirja-arvioissa ja taas ajattelin, että tuo pitäisi lukea. Nyt se on ollut minulla lainassa niin kauan, että uusimiskynnys on ylitetty ja palautuspäivä häämöttää. Tartuin siis vihdoinkin Perhosveitseen, eikä kaduta.

Kirja on eräänlainen dekkari. Kirjailija on aiemmin kirjoittanut nuortenkirjoja, mutta tämä on aikuisille suunnattu jännityskirja. Ja olihan se jännittävä. Kirja kertoo erään koulun erityisluokasta ja sen opettajista. Päähenkilö Ellu on erityisen erityisten oppilaiden opettaja. Ellu on myös joltisenkin viinaan menevä, sillai sopivasti. Kirjan alussa Ellu siirretään pois oman luokkansa vetovastuusta ja Ellun tilalle erityisluokan opeksi tulee itserakas, paskantärkeä Valo Mäki.

Kirja on hauska ja jännittävä. Henkilöt ovat niin tavanomaisia, ja siksi niin huvittavia. Kivekäs tavoittaa hyvin jokaisen syvimmät ajatukset. Kirjan opettajakaarti herättää ajatuksia kansankynttilöiden jäämisestä historiaan. Nykyään opettajatkin ovat vain ihmisiä.

Oppilaiden joukossa oli tietysti myös yksi toureetikko, niin nykyään aina, kun erityisyydestä puhutaan. Petyin, kun loppujen lopuksi Nea touretteineen jäi varsin pieneen rooliin.

Tykkäsin kirjasta kovasti, ja oli harmi, että se loppui niin nopeasti.

Voisko joku kertoa mullekin, miksi tällä julkaisulla on ollut tänään niin paljon katsojia?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti