sunnuntai 25. elokuuta 2024

Jørn Lier Horst & Thomas Enger: Lähtölaskenta

Lähtölaskenta aloittaa uuden Blix & Ramm -sarjan. Lukeminen alkoi pykiä heti, kun tajusin, että Alex Blix on poliisi ja Emma Ramm toimittaja. Horstin William Wisting -sarjassahan rikoskomisario Wistingin tytär on toimittaja, ja kirjat seuraavat aina samaa kaavaa: toimittaja kiinnostuu rikoksesta, jota poliisi selvittää, alkaa itsekin etsiä tietoa ja saa selville enemmän kuin poliisi, jonka jälkeen toimittaja kaapataan/kidnapataan/pahoinpidellään tms. ja poliisi pelastaa. Olen lopen kyllästynyt tähän kaavaan. 

Luin kuitenkin sisukkaasti eteenpäin ja yllätyin positiivisesti. Ramm on oma persoonansa, jolla on omat salaisuutensa, ja hän antaa kirjaan muutakin kuin ärsyttävän toimittajan. Toki klassinen kaavakin nähdään (pahoittelen juonipaljastusta). Se on sinänsä sangen laimea esitys, koska jos uuden sarjan nimi on Blix & Ramm, Ramm tuskin kuolee ensimmäisessä osassa. 

Kun tapahtumat alkuesittelyjen jälkeen lopulta lähtevät käyntiin, ne etenevät vauhdikkaasti, eikä hiljaista hetkeä tule. Niinpä kirjan lukeminenkin sujuu nopeasti. Kirja voisi aivan hyvin olla pelkästään Horstin kirjoittama. Engerin panosta on vaikea havaita. Ihme kyllä kirjan kansiliepeissä ei esitellä kirjailijoita, joten sitä kauttakaan ei voi päätellä, mikä olisi Engerin vahvuusaluetta.

Suomentanut Outi Menna











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti