perjantai 26. huhtikuuta 2024

Milka Hakkarainen: Vieno Helzeniuksen täytyy kuolla

Hakkarainen kirjoittaa Ruotsissa asuvien suomalaisten elämästä ja ongelmista. Häneltä on aiemmin ilmestynyt teokset Ei verta rantaa rakkaampaa, Maa kauhein isien sekä Hiidenjumi

Vieno Helzeniuksen täytyy kuolla on tarina Ruotsiin miesystävänsä kanssa muuttaneesta Ilonasta, joka ei juuri ruotsia osaa. Poikaystävä on kaksikielinen, joten hän viihtyy naapurimaassakin. Ilona on löytänyt työpaikan hemtjänstistä eli vanhusten kotihoitopalvelusta. Ilona ja muutama muu suomea taitava on palkattu erityisesti ruotsinsuomalaisten vanhusten takia. 

Ilona ei erityisemmin viihdy työssään, koska aikataulut ovat kireät ja työkaveritkaan eivät tunnu kovin mukavilta. Vanhuksille hän on kuitenkin tärkeä ja kokeekin työnsä merkitykselliseksi, kunnes alkaa tapahtua ikäviä. Ilona sattuu aina juuri sopivasti paikalle, kun vanhuksia kuolee. 

Poikaystävästäkään ei iloa ole, koska suhde väljähtyy omia aikojaan. Lopulta Ilona tekee ratkaisevia päätöksiä. 

Tarina ei ole kovin sykähdyttävä, mutta tarjoaa pientä, kutkuttavaa jännitystä. Ja onhan se hyvää kuvausta ruotsinsuomalaisten suppeasta elämänpiiristä, kun kielitaitoa ei ole eikä sitä huvita hankkia. Tuntuu aika hassulta, että ihminen on valmis muuttamaan vieraaseen maahan, muttei halua oppia sen kieltä. Kirja ei myöskään anna kovin hyvää kuvaa naapurimaan vanhustenhoidosta, kun kuka tahansa kouluttamaton ihminen kelpaa hoitorinkiin. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti