torstai 14. huhtikuuta 2022

Emmy Abrahamson: Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista

Kirjan nimessä ärsyttää sana "puskista". Loogisempaa olisi, että mies tulee puskasta, kun siitä kirjaimellisesti on kyse. Myös ruotsinkielisen alkuperäisteoksen nimessä puska on yksikössä.  

Kirja perustuu siis Emmy Abrahamsonin omaan elämään. Hän rakastui Amsterdamissa kodittomaan mieheen, joka asui pensaikossa. Nykyään heillä on kaksi lasta. 

Tämä kirja osoittautui hyvästä tarinasta huolimatta uskomattoman tylsäksi. Kirjan päähenkilö Julie haaveilee kirjan kirjoittamisesta. Se on tainnut olla Emmynkin haave. Hyväkin tarina latistuu, jos sitä ei osata kertoa oikein. 

Kirjan alussa on sivutolkulla tylsää jaarittelua Julien vetämistä kielitunneista. Dialogi opiskelijoiden kanssa voisi olla hauskaakin, mutta ei ole. Eräänä päivänä Julie tapaa puistossa likaisen, haisevan asunnottoman miehen nimeltä Ben, johon hän rakastuu oitis. 

Pariskunnan rakastumisesta voisi saada enemmänkin irti, mutta Ben jää kovin ohueksi. Benin ja Julien dialogi on enimmäkseen kärttyisää, ainakin Julien taholta. Miltään vuosisadan rakkaustarinalta tämä ei kuulosta, vaikka siihen ainekset olisikin. 

Epäselväksi jää, kauanko pari ehtii asua yhdessä, ennen kuin yhden riidan jälkeen Ben lähtee. Parin yhteistä aikaa on kirjassa selvästi vähemmän kuin aikaa ennen Beniä ja aikaa, jolloin Julie etsii Beniä. Olisi ollut mielenkiintoista lukea enemmän siitä, miten pari päätyi asumaan yhdessä, mitä Ben ajattelee, millainen Benin tausta on jne. 

Kirjailija ei osaa tehdä tunteita näkyviksi. Päällimmäiset, kirjassa eniten esiintyvät tunteet ovat Julien pelko siitä, että joku näkee hänet Benin kanssa tai siitä, että joku kysyy Benin menneisyydestä, mistä tämä auliisti kertoo. Ja Julien häpeä: Ben on ryysyinen eikä edes halua pukeutua paremmin. Alussa Ben kulkee paljasjaloin, koska hänellä ei ole kenkiä. 

Julieta vaivaa myös se, että Ben ei ole opiskellut mitään. Ben on vain tehnyt hanttihommia, joita Julie ei arvosta. Julie pyrkiikin muokkaamaan Benistä seurapiirikelpoisen miesystävän. Jäin miettimään, millainen tulevaisuus tällaisella suhteella on. Tyytyykö Ben oikeasti muuttamaan itsensä Julien mieleiseksi? 

Julien ikää ei muistaakseni mainittu, mutta hän on kuitenkin kolmissakymmenissä. Ben puolestaan on vasta 24. Julien biologinen kello taitaa kilkattaa, vaikka hän muuta väittää. Ben on pitkä ja komea, joten hänelle on rooli varattuna Julien elämässä.  

Ei lähtenyt lentoon tämä kirja. Juoni latistuu kehnon dialogin ja epäolennaisuuksien keskellä. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti