sunnuntai 13. helmikuuta 2022

David Lagercrantz: Mies pimeästä

Mies pimeästä on uuden Rekke & Vargas -sarjan avausosa. Lagercrantz on aiemmin kirjoittanut jatko-osia Stieg Larssonin Millennium-trilogiaan, mutta se kaivo lienee nyt tyhjiin ammennettu. 

Kirjan tapahtumat sijoittuvat 2000-luvun alkupuolelle. Siinä näkyy Lagercrantzin kirjoittaman Zlatan Ibrahimovićin elämäkerran tuoma jalkapallo-osaaminen.

Mies pimeästä on aivan erityylinen kirja kuin Lagercrantzin aiemmat jännityskirjat. Tukholman poliisi selvittää vaihtelevalla menestyksellä tunnetun jalkapalloerotuomarin surmaa. Tutkintaan pääsee osallistumaan nokkela chileläistaustainen poliisi Micaela Vargas. Vargas tapaa tutkinnan yhteydessä kuuluisan psykologian professorin Hans Rekken, jolla on sherlockholmesmainen taito nähdä ensi silmäyksellä ihmisen tausta ja harrastukset. Surman tutkinta ei poliisilta suju, mutta Vargas ja Rekke päätyvät tutkimaan tapausta keskenään. 

Henkilöt ovat kiinnostavia, mutta kirja on tosiaan poikkeuksellinen rikosromaaniksi, koska se koostuu lähestulkoon yksinomaan dialogista. Juuri mitään ei tapahdu, mutta Rekke ja Vargas keskustelevat toistensa ja monien muiden kanssa saaden pikkuhiljaa selville, mitä tapahtui. 

Toivon, että kirjan perinpohjainen henkilöiden taustan ja tapojen ruopiminen on tarkoitettu pohjatyöksi sarjan tuleville osille. Kaipaisin ehkä hiukan enemmän jännitystä ja tihenevää tunnelmaa. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti