lauantai 4. syyskuuta 2021

Elizabeth Strout: Olive, taas

Olive Kitteridge on entistä vanhempi eläkkeellä oleva matematiikan opettaja. Toisin kuin aiemmassa kirjassa, Olive Kitteridgessä, jossa tarinoita kerrottiin Oliven ympäriltä Oliven ollessa vain sivuroolissa omassa elämässään, tässä kirjassa Olive on vahvasti pääosassa. 

Oman lukunsa saavat myös Stroutin kirjoittaman Pikkukaupungin tyttö -kirjan Isabelle ja Amy, jotka käväisevät tässäkin kirjassa. Kuten edellisessä Olivesta kertovassa kirjassa, tässäkin kirjassa on paljon henkilöitä. Hyvin paljon. Tällä kertaa pitäisi vielä muistaa, onko heidät kenties mainittu aiemmassa kirjassa ja missä yhteydessä. 

Kirja kattaa koko Oliven loppuelämän, ja se etenee hyppäyksittäin. Lukujen välillä voi olla kulunut useampi vuosi, ja Oliven elämässä tapahtunut kaikenlaista. 

Olive on edelleen töykeä ja suorasanainen muille ihmisille. Hämmästyttää myös hänen menneisyytensä opettajana, kasvatusalan ammattilaisena, kun seuraa, kuinka hän kohtelee elämässään piipahtavia lapsia. 

Olive on ollut elämässään aika yksinäinen, kenties juuri töksähtelevän luonteensa takia. Olive on myöskin tarkka siitä, kenet hyväksyy tuttavakseen. Elämänsä loppupuolella Oliven elämään tulee uusia ihmisiä, joiden seurassa Olive tuntuu ymmärtävän jotain itsestäänkin. Ja siitä, miksi elämä meni siten kuin se meni. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti