tiistai 20. helmikuuta 2024

Clara Törnvall: Naisia autismin kirjolla

Clara Törnvall on ruotsalainen toimittaja, joka sai autismin kirjon diagnoosinsa vasta yli nelikymppisenä. Törnvall on tehnyt kirjaansa varten valtavasti tutkimustyötä etsien eri lähteistä historian kuuluisia naisia, jotka ovat ehkä tai melko varmasti olleet autismin kirjolla. Autismin kirjohan on uudehko nimitys oireyhtymälle, josta aiemmin käytettiin nimeä Aspergerin syndrooma. 

Kirja kiinnostaa, koska perheessäni on autismin kirjoa ja erityisopettajia. Tytär luki tämän ensin ja nappasin häneltä sen luettavaksi ennen palauttamista. Kirjassa mainitaan moneen kertaan autistien kehno suuntavaisto. Tästä vihjailtiin minullekin. En myönnä mitään. 

Kattava lukuromaani autismin kirjosta naisilla. Vaatii jonkunasteiset perustiedot neuropsykiatrisista häiriöistä, niin lukeminen on helpompaa. Törnvall mainitsee kirjan alkupuolella arvostetun lastenpsykiatrin Christopher Gillbergin, joka on tehnyt laajaa tutkimusta lasten neuropsykiatristen häiriöiden parissa. Gillbergin kirjoittama kirja Touretten oireyhtymä oli pitkään ainoa suomennettu teos Touretten oireyhtymästä. 

Suomentanut Christine Thorel







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti