sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Kaarina Griffiths: Meren syliin

Suomalaissyntyinen Kaarina Griffiths asuu nykyään Cornwallissa, jonne hänen kirjansakin sijoittuu. Meren syliin on Cornwallin mysteeri -sarjan ensimmäinen osa. 

Suomalainen Kaisla on vuokrannut mökin pienestä cornwallilaiskylästä asettuakseen sinne kesän ajaksi maalaamaan. Kaisla on siis taiteilija. Sattuman oikusta Kaisla saa asuinkaverikseen rikostoimittaja-Emman, joka on tullut kylään raportoidakseen nuoren tytön katoamisesta. Yhdessä naiset löytävät ruumiin, ja tapahtumat alkavat edetä vinhaa vauhtia. 

Kirjan kieli on vähän kömpelöä minun makuuni. Puhekieliset ilmaukset henkilöiden puheessa tökkivät, kun toinen keskeisistä henkilöistä ei kuitenkaan kommunikoi äidinkielellään. Kaisla pitää itseään vähäpuheisena, mutta höpöttää kuitenkin jännittyneenä ummet ja lammet. Kaisla myös tahtoisi puhua näkemästään järkyttävästä löydöstä, mutta kiertää kaikki ihmiset kaukaa. Ristiriitaista on Kaislan elämä. 

Ekohenkisyys on kirjassa pinnalla. Naiset kuuluvat samaan ilmastoteemaiseen järjestöön ja Kaisla kutsuukin toistuvasti Emmaa ekosiskokseen, mikä kuulostaa teennäiseltä suomalaisen käytökseksi. Kirjassa ilmasto-ongelmaan suhtaudutaan suorastaan fanaattisesti. Poliisikaan ei vapaa-ajallaan mieti kuin sitä. Kaikkihan tietävät, että fanaattisuudesta ei seuraa koskaan mitään hyvää. 

Juoni on kovin läpinäkyvä, koska arvasin syyllisen heti alkumetreillä. 
2 kommenttia: