sunnuntai 20. lokakuuta 2024

Jori Reijula: Tähtipylly

Lattesamurai-kirjasta tutuksi tullut Jiipee jatkaa aikuistumisyrityksiään Tähtipyllyssä

Kirja lienee suunnattu ruuhkavuosiaan eläville perheenisille, joiden unelmat hautautuvat arjen alle, pomo painostaa, vaimo ei ymmärrä, rahat ei riitä ja kavereilla menee paremmin. Kun ymmärsin tämän, Jiipeen androgyyni olemus ei häirinnyt niin paljoa. 

Jiipee on erityisherkkä puutarha-alan insinööri, jota on paapottu koko tähänastinen elämä, ja jatkuu vaan. Sekä vanhemmat että appivanhemmat hyysäävät avutonta ressukkaa. Appiukko hoitaa pienetkin kodin korjaushommat, isä taas syytää rahaa hankintoihin niiden järkevyyttä kyselemättä. Kun Jiipee vielä äityy mustasukkaiseksi korjausmiehelle, saa vaimo tarpeekseen. 

Jiipeen kaveripiiri muodostuu pelikavereista, sekä elävän elämän joukkuepeleistä että virtuaalipeleistä. Jiipee uppoaakin helposti pelimaailmaan ja taantuu teini-ikäisen tasolle. Toisaalta Jiipee ei osaa sanoa ei. Ei kavereiden ryyppyreissuille eikä pomon pompottelulle. Hän pyrkii miellyttämään kaikkia ja omaan nilkkaanhan se lopulta kosahtaa. Perinteinen mies nousee esiin,  kun vaimo jättää, ja kalja alkaa maistua. 

Jiipeen aseksuaalisuus tulee voimakkaaasti esiin siinä, että hän ei kertaakaan vertaile miehisiä ominaisuuksiaan kavereihinsa eikä remppamieheen edes ajatuksissaan. Tässäkään suhteessa Jiipee ei ole tyypillinen mies, vaan hän punastuu aina, kun seksistä puhutaan. Vaimo tuntuu olevan myös varsin estynyt, eli sikäli pari sopii hyvin toisilleen. Molemmat rakastavat kovasti ainokaista tytärtään, jonka syntyminen lienee eräänlainen ihme. 

Puutarhanhoidosta kiinnostuneena olisi ollut kiva kuulla tarkemmin Jiipeen puutarhavisioista. Ne tuntuvat pyörivän kovin yleisellä tasolla. Jiipee ei myöskään vapaa-aikanaan käytä sekuntiakaan intohimonsa parissa, vaikka antaakin työlleen kaiken aikansa. Sikäli jäi ihmetyttämään tämä unelmien täyttymys -ura.

Lattesamuraita lukiessani tunsin vahvasti, etten ole kohderyhmää. Tuskin olen Tähtipyllynkään kohderyhmää, mutta nyt se ei häirinnyt yhtä paljon. Sana Tähtipylly viittaa muuten Jiipeen tyttären yksisarvispehmoleluun. 

Kirja eteni sujuvasti ja oli nopeasti luettu. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti