sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Sofia Tawast & Riikka Leinonen: Suuri valhe vammaisuudesta

Eräänlainen tietokirja vammaisuudesta sisältää omakohtaisia kokemuksia vammaisuudesta sekä paljon informaatiota siitä, miten vamma on vain yksi ihmisen ominaisuus eikä määritä ihmistä sen enempää kuin hiusten pituus. Kirja oli alun perin tyttärelläni kirjastolainassa, mutta sain sen vilkaistavaksi. Luin sen lähes yhdellä istumalla. Myönnettäköön, että ihan kaikkea en lukenut sanasta sanaan. Kirja sisältää paljon ainakin minulle entuudestaan tuttua informaatiota. 

Sofia Tawastilla on kehitysvammainen tytär, jonka kautta hän on joutunut perehtymään vammaisuuteen ja siihen liittyviin käytännön asioihin, kuten Kelan tukien hakemiseen tai lapsen kaverisuhteiden vaalimiseen. Riikka Leinosella on cp-vamma, joka aiheuttaa omat arjen haasteensa. Molemmat naiset ovat omalla tavallaan yhteiskunnallisia vaikuttajia. Tawast on toimittaja, Leinonen perehtynyt yhteiskunnallisiin asioihin. 

Valitettavasti siihen, miten suhtaudun kirjaan, vaikuttaa vahvasti heti alkulehdillä ilmenevä Tawastin kuplassa eläminen. Tuntuu uskomattomalta, että joku on voinut elää elämänsä tuntematta yhtään vammaista ihmistä, jos kahvilan vammainen tarjoilijakin saa hänet käyttäytymään luonnottomasti. Toki silloin vammaisen lapsen syntyminen perheeseen on isompi kriisi kuin jonkun toisen kohdalla, joka tuntee muitakin vammaisia ihmisiä. Kun eri tavalla vammaisia on omassa lähipiirissä, osaa sellaiseen suhtautua luontevasti. Kirjassa Tawastin posket punehtuvat pitkin matkaa milloin mistäkin syystä. Sellainenkin tulee mieleen, että yrittääkö hän itseään pienentämällä tuoda esiin sitä, että vammaisuuteen suhtautuminen ei ole kaikille helppoa. Toisaalta oman ymmärtämättömyyden ja heikkouden myöntäminen asettaa kirjoittajan samalle tasolle sellaisen lukijan kanssa, jolle asiat ovat uusia.

Leinonen perehdyttää lukijan kirjassa esteettömyyteen ja etenkin siihen, miten paljon sillä saralla on vielä tehtävänä. Myös esteettömistä tilaisuuksista tiedottaminen on vielä lapsenkengissä. 

Kirja tarjoaa paljon lukuvinkkejä ja vinkkejä vammaisaktivistien sometileistä. Mielenkiintoisia ovat myös elävän elämän tapausesimerkit. Tietokirjaksi kirja on helposti lähestyttävä ja luettava. Jokaisen luvun lopussa on myös selkokielinen osio. Kirjan lopussa on laaja lähdeluettelo. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti