torstai 16. kesäkuuta 2022

Pauli Jokinen: Jääleinikin kuolema

Jääleinikin kuolema sijoittuu vuoteen 1932 eli lähes sadan vuoden taakse. Se kertoo mielenkiintoista ajankuvaa aikakauden pukeutumisesta, puhetavasta ja ylipäätään kaikesta. Jokinen on perehtynyt Helsingin silloiseen historiaan ja kuvailee aidontuntuisesti niin maisemia kuin yhteiskuntaakin. 

Sisällissodasta on jo aikaa, mutta kirjan henkilöiden mielessä jako punaisiin ja valkoisiin istuu tiukassa. Yhteiskunta on muutenkin jakautunut: maalaisiin ja kaupunkilaisiin, työläisiin ja porvareihin.

Helsingin poliisin etsivä osasto saa selvittääkseen nuoren naisen väkivaltaisen kuoleman. Senaikaiset poliisin tutkimusmenetelmät saavat lukijan puistelemaan päätään: käytännössä ainoat toimet ovat sormenjälkien ottaminen ja tavaroiden syynääminen. 

Kirjan juoni on mielenkiintoinen ja kuljettaa nyrkkeilysalin kautta jopa presidentin pakeille. Nyrkkeilyn lisäksi vahvana teemana on Neuvostoliiton vakoilu. Kirjan ajankuva on valloittavaa. Huumoriakin pilkahtelee sopivasti. Ja mikä ihana, aikaan sopiva nimi sankaripoliisilla: Arpia Haahti.

Kirjassa mainitut automerkit piti mielenkiinnon vuoksi googlettaa, ja olivat ne hienoja aikansa autoiksi. 
2 kommenttia:

  1. Tämä kirja on mennyt jotenkin ihan ohi. Ajankuvan vuoksi olisi ihan kiinnostavaa lukea. :)

    VastaaPoista
  2. Lue ihmeessä, oli ihan mielenkiintoinen!

    VastaaPoista