lauantai 25. kesäkuuta 2022

Tiina Vitka: Laaja-alaisen erityisopetuksen käsikirja

Kirja on laajennettu painos teoksesta Laaja-alainen erityisopetus yläkoulussa. Olen senkin joskus plarannut läpi, mutta koska itse työskentelen alakoulussa, ei kirjalla ollut paljon annettavaa. Tämä laajennettu kirja kattaaa myös alakoulun. 

Vitkan kirjoja kehutaan laajalti ja ne ovat saaneet paljon positiivista huomiota. En voi kuitenkaan olla ajattelematta, että jos itse kirjoittaisin vastaavanlaisen teoksen, mitä en todellakaan aio tehdä, en kehuisi itseäni joka käänteessä.

Kirja keskittyy edelleen valtaosin yläkoulutyöskentelyyn. Esimerkeissä on useimmiten keskiössä oppilas, jonka lukivaikeutta ja haasteita ei ole huomattu alakoulussa, ja tilanteen pelastaa vasta Vitka, joka testeineen liihottelee paikalle pelastavana enkelinä. Ihan kuin alakoulun erityisopettajille ei koskaan tulisi mieleenkään testata oppilaita, jotka eivät tunnu pärjäävän. Ehkä joissain pienissä kyläkouluissa, joissa erityisopettaja piipahtaa tunnin viikossa, tilanne onkin sellainen. Pääsääntöisesti alakoulujen erityisopettajat ovat kuitenkin ihan tiedostavaa ja nohevaa väkeä. 

Tilanne yläkoulussa, jossa joka aineessa on eri opettaja, on myös aivan erilainen kuin alakoulussa, jossa luokanopettaja pystyy pitkälti kannattelemaan heikkoakin oppilasta yleisen tuen turvin. Toki annettu tuki olisi silloinkin hyvä kirjata ylös, mutta joskus käy niin, että opettaja huomaamattaan tukee oppilasta hyvinkin paljon. 

Sekin vähän särähti, että kirjan mukaan laaja-alainen erityisopettaja on suunnilleen Jumalasta seuraava ihmeidentekijä.

Kirja sisältää paljon itsestäänselvyyksiä ja itsekehua. Kun sitä lukee pidemmälle, huomaa sen myös toistavan samoja asioita yhä uudelleen. Yli 300-sivuisesta opuksesta saisikin näppärän tietopaketin aloitteleville laaja-alaisille erityisopettajille karsimalla kaiken toiston sisällöstä. 

Kirjassa on hyvääkin. Laaja-alainen erityisopettaja löytää sieltä tukea ratkaisuilleen, jos joutuu perustelemaan niitä luokanopettajille tai muille yhteistyötahoille. 

Laaja-alaisen erityisopetuksen käsikirja toimiikin varmasti parhaiten käsikirjana, josta voi tarvittaessa vilkaista haluamansa tiedon. Tämä selittää toistonkin: sama asia kerrotaan useamman otsikon alla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti