perjantai 26. heinäkuuta 2019

Ari Räty: Tulikone

Rädyn kolmas kirja jatkaa Syyskuu-sarjaa. Harmittavasti Räty ei panosta lainkaan aiempien tapahtumien briiffaamiseen, vaikka sinänsä ohut kirja sen mainiosti mahdollistaisi. Henkilöitä on paljon, tapahtumapaikkoja monessa maassa, menneitä tapahtumia ylenpalttisesti. Menneet tapahtumat vaikuttavat kaikkeen, mitä nyt tapahtuu. Silti niitä ei mitenkään selitetä, mainitaan vain ohimennen. Lukeminen onkin äärimmäisen työlästä, kun koko ajan pitää mielessä sijoitella ihmisiä ja tapahtumia viitekehyksiin, joista on vain hämärä tai olematon mielikuva.

Kirjan alkupuolella keskeiset henkilöt ovat vankilassa, kuka mistäkin syystä. Syitä ei sen kummemmin avata, vaan ne pitäisi muistaa aiemmista kirjoista. Muutenkin kaikki on hyvin sekavaa ja hankalasti hahmotettavaa. Kirjassa harpotaan myös ajassa välillä pitkiäkin jaksoja, vuosia.

Pidin ensimmäisestä Rädyn kirjasta, Syyskuun viimeisestä. Jatko-osat Varjomies ja Tulikone eivät mene ihan putkeen, vaan sujuva lukeminen vaatisi tapahtumien avaamista tarkemmin. Tuntuu, ettei kirjoittaja itsekään aina ihan tiedä, missä mennään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti